Τι είναι οι Coworking Χώροι και για ποιον είναι κατάλληλοι

τι είναι οι coworking χωροι | where on earth

Περιεχόμενα

τι είναι οι coworking χωροι και για ποιον είναι κατάλληλοι

Η άνοδος των coworking χώρων και η συναφής πρακτική της συνεργασίας έχει θεμελιωδώς αμφισβητήσει τις έννοιες του παραδοσιακού χώρου εργασίας με τη θέση της δημιουργικής εργασίας. Καθώς πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κάνουν το 

άλμα σε αυτούς τους χώρους. Παγκόσμιοι γίγαντες όπως η Microsoft, η Meta και η Apple συρρέουν σε αυτά τα δημιουργικά clusters με γνώσεις τεχνολογίας, επιδιώκοντας την ψηφιοποίηση, τα εργατικά ταλέντα, τις συνεργασίες και τα οφέλη του cost cutting.

Σύμφωνα με μια πύλη για coworking spaces, ο αριθμός τους παγκοσμίως προβλέπεται να ξεπεράσει τις 25.000 έως το 2022, σημειώνοντας αύξηση 42% από το 2019. Με την τρέχουσα εξέλιξη στο χώρο εργασίας που υποκινείται από την παγκόσμια πανδημία ακόμα και τώρα και το αναδυόμενο hybrid (υβριδικό) μοντέλο εργασίας, η ιδέα αυτών των χώρων γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Καθώς οι εταιρείες αναζητούν συνεχώς τρόπους για να εξυπηρετήσουν το νεότερο εργατικό δυναμικό τους, οι χώροι που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ψηφιοποίηση μπορεί να είναι απλώς το ιερό δισκοπότηρο!

Τι είναι οι coworking χώροι 👩🏻💻🧑🏼💻

coworking space | where on earth

Με πολύ απλά λόγια και πολύ συνοπτικά τα coworking spaces είναι χώροι οι οποίοι είναι παρόμοιοι με ένα κανονικό γραφείο σε μια εταιρεία, αλλά σύμφωνα με κάποιους digital nomads σαν και εμένα, είναι καλύτεροι από τα δεύτερα. Παρέχουν ένα περιβάλλον όπου μπορείς να κάνεις focus σαν να δούλευες σε ένα παραδοσιακό γραφείο, αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί και το άγχος ότι πρέπει να κάνεις κάτι συνέχεια μήπως και σε δει το αφεντικό σου να “λουφάρεις”. Ή τέλος πάντων να κάνεις οτιδήποτε άλλο που μπορεί να μην το αποδέχονταν οι συνάδελφοι σου. Τα γραφεία των coworking χώρων παρέχουν επίσης την ευκαιρία για networking με πολλούς άλλους επαγγελματίες και συχνά δημιουργούνται κοινότητες/communities με άλλους digital nomads.

Διάβασε περισσότερα: Οφέλη Coworking Spaces: Γιατί το νέο trend θα σου αλλάξει τη ζωή

Χώροι εργασίας με γνώμονα την τεχνολογία 📲

Τα coworking spaces υπερασπίζονται την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, προσφέροντας στις εταιρείες μια σουίτα εργαλείων εργασίας με υψηλής τεχνολογία. Από την εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ και την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος μέχρι την προηγμένη πρόσβαση κτιρίων και τις online κρατήσεις αιθουσών συνεδριάσεων, οι χώροι αυτοί κάνουν accessible πολύ χρήσιμες παροχές. Ειδικά τώρα, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να φιλοξενήσουν τους remote employees και τους on-site, οι χώροι επιτρέπουν στις ομάδες να παραμείνουν συνδεδεμένες με εργαλεία τηλεδιάσκεψης, αίθουσες συσκέψεων που υποστηρίζουν εικονικές συνεργασίες κ.λπ.

Τόνωση δημιουργικότητας και παραγωγικότητας 👩🏻🎨

remote εργασία 32 | where on earth

Οι Millennials και οι Gen Z αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού HR δυναμικού και οι εταιρείες προσπαθούν για να τους κρατήσουν engaged, loyal, productive και creative. Αυτοί είναι οι κύριοι πυλώνες. Στην εποχή μας και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, οι coworking χώροι έχουν γίνει για ομάδες που θέλουν να τονώσουν την δημιουργικότητα και το brainstorming, που δελεάζουν το νεότερο εργατικό δυναμικό με τα αντισυμβατικά σχέδια γραφείων, τις καλύτερες ανέσεις και τις ευκαιρίες για networking. 

Για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, πολλές εταιρείες στρέφονται σε αυτούς τους χώρους συνεργασίας για να προωθήσουν αυτά τα soft skills που ανέφερα παραπάνω και την παραγωγικότητα του εργατικού τους δυναμικού. Οι χώροι προσφέρουν στους υπαλλήλους ποικίλες επιλογές για να μετακινηθούν ή να εργαστούν ιδιωτικά, να σκεφτούν μόνοι τους ή να συνεργαστούν και να εργαστούν με τα καλύτερα εργαλεία σε flexible ώρες εργασίας.

Μια αίσθηση community building 👥

Οι σύγχρονοι coworking χώροι είναι διαμορφωμένοι με τη προϋπόθεση της καλλιέργειας του community building μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών. Οι χώροι δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα μέλη μοιράζονται ιδέες και σχέδια, συγκεντρώνουν πόρους, ενώ δημιουργούν ένα ευνοϊκό οικοσύστημα όπου οι startup επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές εταιρείες αξιοποιούν η μία την τεχνολογία, τις υπηρεσίες και το δίκτυο της άλλης. 

Διάβασε περισσότερα: Coworking Spaces: Η λύση στη μοναξιά του digital nomad

Επιπλέον, αυτοί οι χώροι χρησιμοποιούν μια ποικιλία εργαλείων διευκόλυνσης, όπως επίσημες και ανεπίσημες εκδηλώσεις, για να ανοίξουν το δρόμο για το community building μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικά υπόβαθρα και εταιρειών από διαφορετικούς τομείς!

Πολύτιμες επιχειρηματικές συνεργασίες 🤝

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχείρηση ευδοκιμεί μέσα από τις συνδέσεις, από το networking και τις συνεργασίες. Σε μια εποχή που οι startups αμφισβητούν τις μεγαλύτερες εταιρείες, ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος μέρα με τη μέρα. Οι coworking χώροι προσφέρουν σε αυτούς τους ανταγωνιστές τη μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν επαγγελματικές φιλίες και να μοιραστούν πόρους. Σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον, οι μικρές επιχειρήσεις τείνουν να κερδίζουν από τη σοφία και την εμπειρία καθιερωμένων εταιρειών, ενώ οι πολυεθνικές μπορούν να αξιοποιήσουν τους τεχνολογικούς πόρους και την τεχνογνωσία των εκκολαπτόμενων startup επιχειρήσεων. 

Μέσω συνεργασιών οι εταιρείες, καθώς και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, μπορούν να αξιοποιήσουν η μία τους πόρους της άλλης για να παραμείνουν μπροστά από την τεχνολογική καμπύλη και να καλωσορίσουν νέες ιδέες.

Στο κόσμο του coworking μπορούν να γίνουν πολλά και ωφέλιμα επαγγελματικά σχέδια από τη θεωρία στη πράξη!

Συμπερασματικά-remote working 📝

οφέλη coworking spaces | where on earth

Καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους από τα σπίτια τους, απαιτούν ουσιαστικές συνεργασίες, ένα community building, τόνωση της δημιουργικότητας και τα καλύτερα τεχνολογικά εργαλεία. Τα coworking spaces είναι μια εξαιρετική επιλογή για εργαζόμενους που έχουν κουραστεί από την τοξική εταιρική κουλτούρα, που θέλουν να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα τους και να αυξήσουν το productivity τους. Επιτρέπουν στις εταιρείες να ενισχύσουν την κουλτούρα τους και να αναβαθμίσουν την ψηφιακή τους υποδομή, εξοικονομώντας μέσω του cost cutting!

Διάβασε περισσότερα: 5 Καλές πρακτικές για Digital Nomads

READY TO FIND OUT MORE?

γίνε μέλος του μεγαλύτερου digital nomads community στην ελλάδα

Κάνε εγγραφή στην πιο nomadic λίστα για λαμβάνεις πρωτ@ όλα τα insights του remote working!

Digital Nomad Tips

Γίνε μέλος του μεγαλύτερου Digital Nomads Community της Ελλάδος!