Οδηγός για Ταϋλανδέζικο Φαγητό: τι τρώνε στην Ταϊλάνδη
🤔 Μα τελικά τι τρώνε στην Ταϊλάνδη; Η αλήθεια είναι πως ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι τόσο ποικιλόμορφη και υπάρχουν πολλά περισσότερα να φάτε από πράσινο κάρι, pad thai και tom yum goong σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, καθώς οι ντόπιοι δεν τα τρώνε τόσο συχνά.
💡 Σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό για το ταϊλανδέζικο φαγητό, μοιραζόμαστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να φάτε σε όλη την Ταϊλάνδη ή να την φέρετε στην κουζίνα σας.
Διάβασε περισσότερα: Οι καλύτερες Ασιατικές πόλεις για digital nomads
Μάθε πρώτα για την προέλευση και τις επιρροές της ταϊλανδέζικης κουζίνας
✔️ Η παραδοσιακή ταϊλανδέζικη κουζίνα και οι κουζίνες των γειτόνων αλληλοεπηρεάστηκαν επί αιώνες, κατά τη διάρκεια 3.000 ετών. Χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ινδία επηρέασαν τη μαγειρική στη Νότια Ταϊλάνδη – απόδειξη τα κάρυ και τα μπαχαρικά. Το ίδιο και από το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ, οι οποίες επηρέασαν τις κουζίνες στο Βορρά και τα βορειοανατολικά της Ταϊλάνδης.
✔️Η κινεζική κουζίνα είχε τεράστια επιρροή στην ταϊλανδέζικη κουζίνα. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου του αριθμού των Ταϊλανδών που έχουν κινεζική καταγωγή. Οι τεχνικές μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα και το stir-frying προέρχονται από την κινεζική κουζίνα. Και φυσικά τα πολλά πιάτα με noodles είναι απόδειξη αυτής της επιρροής.
✔️Με την πάροδο των ετών υπήρξαν επίσης κάποιες επιρροές από την Ιαπωνία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Επιπλέον, κατά την εποχή του παγκόσμιου εμπορίου ανταλλάχθηκαν πολλές ιδέες που οδήγησαν σε μαγειρικές καινοτομίες. Τα επιδόρπια από αυγά, όπως τα Foi Tong, Tong Yip, Tong Yord ήρθαν αρχικά στην Ταϊλάνδη από Πορτογάλους ιεραποστόλους.
Τι τρώνε στην Ταϊλάνδη;
Βασιλική ταϊλανδέζικη κουζίνα
👑 Η βασιλική ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι συχνά γνωστή ως Aharn Chao Wang. Στα ταϊλανδέζικα, “Chao” σημαίνει “οι άνθρωποι του” και “Wang” σημαίνει “παλάτι”. Ως εκ τούτου, Aharn Chao Wang σημαίνει το “φαγητό των ανθρώπων στο παλάτι”.
📜Σύμφωνα με τον Simon De La Loubère, έναν Γάλλο διπλωμάτη στο Σιάμ, η βασιλική ταϊλανδέζικη κουζίνα ήταν όπως τα περισσότερα από τα άλλα τοπικά φαγητά, αλλά με υψηλότερα standard και κανόνες: χωρίς κόκαλα, χωρίς σκληρά αντικείμενα, χωρίς σπόρους, ήπια γεύση, μόνο καλής ποιότητας κρεάτων κ.λπ. Έτσι, η βασιλική ταϊλανδέζικη κουζίνα απαιτούσε υψηλό επίπεδο επεξεργασίας. Επίσης, όλα τα συστατικά την καθιστούσαν πολύ ακριβή για τους ντόπιους.
🥢Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, έγινε πιο διαδεδομένη, καθώς τα συστατικά ήταν πιο προσιτά. Σήμερα μπορείτε να βρείτε τη βασιλική ταϊλανδέζικη κουζίνα μόνο σε ορισμένα εστιατόρια και εξακολουθεί να θεωρείται πολυτελές φαγητό.
Eίδη ταϊλανδέζικων πιάτων
Ταϊλανδέζικα κάρυ (Kaeng)
🥡Τα 5 πιο βασικά πιάτα κάρυ που θα συναντήσουμε σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη είναι τα εξής:
🍛Κόκκινο κάρυ, το οποίο είναι κρεμώδες και πικάντικο, καθώς είναι έντονα καρυκευμένο με αποξηραμένα κόκκινα τσίλι.
🍛Πράσινο κάρυ (Gaeng Kiew Wan), το πιο δημοφιλές κάρυ της Ταϊλάνδης. Είναι γλυκό και πικάντικο, με φρέσκα πράσινα τσίλι, αρωματισμένα με φύλλα λάιμ καφίρ, ρίζα κόλιανδρου και γκαλανγκάλ.
🍛Κίτρινο κάρυ, με κουρκουμά για κίτρινο χρώμα και αποξηραμένο κάρυ για πλούσια αλμυρή γεύση.
🍛Massaman Curry, που ξεχωρίζει για την απαλότητα, τη γλυκύτητα και τα πολλά μπαχαρικά που συναντάμε περισσότερο στην ινδική κουζίνα, όπως η κανέλα και η κανέλα.
🍛Panang Curry, με παχύρρευστη υφή και μια αλμυρή-γλυκιά γεύση φιστικιού.
Noodles
🍜Τα Noodles ή Kuay Tiew είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του δρόμου και είναι μια καλή επιλογή, όταν αναζητάς γρήγορο και απλό φαγητό. Υπάρχουν πολλά ταϊλανδέζικα πιάτα νουντλς που έχουν παγκόσμια αναγνώριση, όπως τα Pad Thai, Pad See Ew και Khao Soi. Ωστόσο, είναι πολυμορφικά και προσαρμόζονται, επιλέγοντας ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές: με σούπα ή χωρίς σούπα, το είδος της σούπας, τους τύπους των ίδιων των ζυμαρικών (“Sen” στα ταϊλανδέζικα).
Ταϊλανδέζικες σαλάτες
🥗 Η σαλάτα της Ταϊλάνδης λέγεται “Yum”, που στα ταϊλανδέζικα σημαίνει “μείγμα”. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά τα κύρια συστατικά είναι τα κρέατα, τα θαλασσινά, τα ζυμαρικά και τα φρέσκα φρούτα αναμεμειγμένα με πολλά άλλα συστατικά, όπως βότανα, φιστίκια, ντομάτες σε φέτες, κρεμμύδια, χυμό λάιμ, φρέσκο τσίλι, σάλτσα ψαριού και ζάχαρη. Η γεύση είναι ξινή και πικάντικη. Τρώγονται είτε ως κύρια πιάτα είτε ως συνοδευτικά. Oι δύο πιο δημοφιλείς είναι η “Yum Woon Sen” – πικάντικη σαλάτα με glass noodles, και η “Yum Mama” – σαλάτα με instant noodles. Φυσικά, υπάρχει και η Som Tum (σαλάτα παπάγια) αλλά έχει πολλές παραλλαγές.
Nam Prik (Ταϊλανδέζικες σάλτσες τσίλι)
🌶️ “Nam” σημαίνει νερό ή υγρό και “Prik” σημαίνει τσίλι. Συνεπώς, το Nam prik αναφέρεται σε οποιαδήποτε πικάντικη σάλτσα τσίλι που τρώγεται ως ντιπ με λαχανικά, ψάρια και κρέατα. Κυρίως, σερβίρεται με ρύζι. Η Ταϊλάνδη συνήθιζε να έχει περισσότερα από 500 είδη nam prik, αλλά τώρα έχουν απομείνει περίπου 200. Τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το Nam Prik Pla Ra (πάστα τσίλι με ζυμωμένα ψάρια), το Nam Prik Pla Too (πάστα τσίλι με σκουμπρί) και το Nam Prik Kapi (πάστα τσίλι με γαρίδες). Το Nam prik θεωρείται επίσης υγιεινό φαγητό, καθώς καταναλώνεται μαζί με λαχανικά και τα βασικά συστατικά του είναι μπαχαρικά και βότανα, ενώ χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για το μαγείρεμα πολλών άλλων ταϊλανδέζικων πιάτων.
Ταϊλανδέζικα επιδόρπια
🍰Γλυκά τρώνε στην Ταϊλάνδη; Οι ασιατικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί είνα γνωστοί κυρίως για τα αλμυρά πιάτα, ωστόσο οι Ταϊλανδοί αγαπούν τα γλυκά. Για την Παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών παλιότερα χρησιμοποιούνταν καρύδα, ζάχαρη και αλεύρι. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ayutthaya, οι Πορτογάλοι ιεραπόστολοι εισήγαγαν επιδόρπια από αυγά, που οδήγησαν σε μεγαλύτερη ποικιλία ταϊλανδέζικων γλυκών, με όμορφα χρώματα και σχήματα.
🍮Επιδόρπια ζελέ / κρέμα: Khanom Krok (μίνι μπάλες τηγανίτας καρύδας) και Khanom Chan (ταϊλανδέζικο ζελέ).
🍙Επιδόρπια ρυζιού: Khao Tom Mud (ρύζι μπανάνας).
🍡Σούπα και γαρνιτούρες: Bua Loy (χρωματιστές μπάλες ταπιόκας σε γάλα καρύδας), Tub Tim Krob (κόκκινα “ρουμπίνια” σε γάλα καρύδας),
🥞Τηγανίτες: Khanom Buang (γλυκιά ταϊλανδέζικη κρέπα), Roti (ταϊλανδέζικες τηγανίτες)
🍌Φρούτα: Gluay Buad Chee (μπανάνες σε φέτες σε γάλα καρύδας), Gratorn Song Kreung (καραμελωμένα φρούτα santol).
Tι τρώνε στην Ταϊλάνδη ανάλογα με την περιοχή;
🗺️Οι διαφορετικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί στο εσωτερικό της Ταϊλάνδης προσφέρουν και μια μεγάλη γαστρονομική ποικιλία. Η Ταϊλάνδη χωρίζεται σε 4 περιοχές στην Κεντρική, Βόρεια, Νότια και Isaan ή Βορειοανατολική. Η διατροφή σε κάθε μέρος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά λόγω των συστατικών που βρίσκονται σε κάθε περιοχή και των επιρροών από τις γειτονικές χώρες.
Τι τρώνε στην Κεντρική Ταϊλάνδη
🥥 Το φαγητό στις κεντρικές περιοχές της Ταϊλάνδης έχει μια καλή ισορροπία γεύσεων, συνδυάζοντας ξινές, αλμυρές, γλυκές και πικάντικες. Χρησιμοποιείται εδώ περισσότερο το γάλα καρύδας και τα περισσότερα κάρυ. Τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Pad Ka Prao (τηγανητό με ιερό βασιλικό), το Hor Mok Pla (ταϊλανδέζικη κρέμα ψαριού με κάρυ) και το Tom Kha Gai (ταϊλανδέζικη κοτόσουπα καρύδας).
Τι τρώνε στην Ταϊλάνδη- Βόρεια
🍤 Τα βορινά τρόφιμα έχουν συνήθως ήπια γεύση -λίγο αλμυρή αλλά σπάνια ξινή ή γλυκιά. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι εδώ δεν χρησιμοποιούν ζάχαρη, αλλά η γλυκύτητα προέρχεται από συστατικά όπως τα λαχανικά και τα ψάρια. Επίσης, ορισμένα μέρη της περιοχής συνδέονται με τη Μιανμάρ, οπότε υπάρχουν και άλλες γαστρονομικές επιρροές. Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Khanom Jeen Nam Ngiao (πικάντικη σούπα ζυμαρικών), το Khao Soi (σούπα ζυμαρικών με κάρυ καρύδας) και το Nam Prik Noom (ντιπ με πράσινο τσίλι).
Φαγητό Isaan
🥠 Ξηρά, πικάντικα και με πολύ Pla Ra (ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση), αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φαγητού Isaan. Συνήθως είναι αλμυρά – καθώς έχουν πικάντικα ζυμωμένα ψάρια,- και χρησιμοποιούν τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα τσίλι. Επιπλέον, το ρύζι είναι πολύ αγαπητό εκεί και αποτελεί εμβληματικό φαγητό της περιοχής. Τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα Som Tum (σαλάτα παπάγια), Larb Moo (σαλάτα με χοιρινό κιμά), Tom Saep (καυτή και ξινή σούπα) και Kai Yang (κοτόπουλο σχάρας).
Νότιο ταϊλανδέζικο φαγητό
🌶️ Το φαγητό στα νότια της Ταϊλάνδης είναι ένας συνδυασμός αυθεντικής ταϊλανδέζικης κουζίνας και ινδικής κουζίνας. Μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η έντονη γεύση – τόσο πικάντικη, τόσο αλμυρή και τόσο ξινή. Τα περισσότερα πιάτα περιέχουν πολλά μπαχαρικά.
Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Bai Liang Phad Kai (τηγανητά φύλλα Melinjo με αυγό), το Moo Hong (χοιρινή κοιλιά Πουκέτ στιφάδο) και το Gaeng Som Pla ή Gaeng Leung (ξινό πικάντικο κάρυ ψαριού).
Διάβασε περισσότερα: Οι καλύτερες πόλεις στην Ταϊλάνδη για digital nomads
Tαϊλανδέζικο street food
🥡Από ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη δεν μπορεί φυσικά να λείπει το ανεπανάληπτο street food, που ούτως ή άλλως δύσκολα θα αποφύγεις αν επισκεφτείς τους δρόμους της Μπανγκόκ. Ανακάλυψε παρακάτω τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις.
Kuay Teow Rueu – Ταϊλανδέζικα νουντλς με αίμα!
🩸Το Kuay teow ruea είναι μια απίστευτα νόστιμη σούπα νουντλς που μαγειρεύεται μαζί με κινέζικα μπαχαρικά, χοιρινό σε φέτες, χοιρινό συκώτι και κινέζικο νεροσπανάκι. Είναι πηχτή χάρη στο ακατέργαστο αίμα χοίρου, το οποίο μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό για μερικούς ανθρώπους, όμως μην αφήσεις το αίμα να σε αποθαρρύνει από το να το δοκιμάσεις. Παραδοσιακά διατίθενται σε μικροσκοπικά μπολ με 10 έως 15 μπατ το μπολ.
Khao Mun Gai – Ρύζι με κοτόπουλο Χαϊνάν
🍗 Ίσως το δεύτερο πιο δημοφιλές πιάτο στη χώρα που αντανακλά την κινεζική επιρροή. Πρόκειται για την ταϊλανδέζικη εκδοχή του διάσημου ρυζιού με κοτόπουλο της Χαϊνάν. Το Khao mun gai μπορεί να ακούγεται αρκετά βαρετό, αλλά μόνο βαρετό δεν είναι. Το λίπος από το εσωτερικό του κοτόπουλου αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται για να τηγανιστεί το σκόρδο για το χαρακτηριστικό λιπαρό ρύζι του πιάτου.
Khao Moo Daeng – Χοιρινό με κόκκινη σάλτσα
🥩 Το Khao moo daeng είναι ένα ταϊλανδέζικο κινέζικο πιάτο που αποτελείται από κόκκινο χοιρινό, κινέζικο λουκάνικο και τραγανή χοιρινή κοιλιά που σερβίρεται σε ρύζι γιασεμιού και ολοκληρώνεται με μια γλυκιά κόκκινη σάλτσα μπάρμπεκιου στην κορυφή. Θα βρεις αυτό το κόκκινο χοιρινό σε ρύζι σε κάθε γωνιά του δρόμου στην Μπανγκόκ και είναι ένα από τα καλύτερα comfort food που θα δοκιμάσεις σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη.
Hoy Tod – Ομελέτα στρειδιών
🍳 Το Hoy tod είναι μια ταϊλανδέζικη ομελέτα με στρείδια ή μύδια που μοιάζει περισσότερο με τραγανή τηγανίτα παρά με παραδοσιακή ομελέτα. Τα στρείδια ή τα μύδια είναι βουτηγμένα σε ένα κουρκούτι και τηγανίζονται σε μεγάλα μαντεμένια τηγάνια (φαντάσου ένα γιγαντιαίο τηγάνι παέγια), σερβίρονται πάνω σε ρύζι και περιχύνονται με ταϊλανδέζικη σάλτσα Si Racha. Σχεδόν όλα τα εστιατόρια που σερβίρουν hoy tod πωλούν επίσης pad Thai, το οποίο μαγειρεύεται στα ίδια μεγάλα τηγάνια με τις ομελέτες.
Khao Pad – Tηγανητό ρύζι
🍚 Το Khao pad είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ταϊλάνδη, ειδικά στα νότια παραθαλάσσια θέρετρα και όπου κι αν το παραγγείλετε, είναι γενικά πολύ υψηλού επιπέδου. Το Khao pad τρώγεται από ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από ντόπιους μέχρι τουρίστες και θα το βρεις παντού, από πάγκους του δρόμου μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία.
Tι τρώνε στην Ταϊλάνδη καθημερινά
Πρωινό
☕ Το πρωινό τρώγεται γενικά μεταξύ 7 π.μ. – 8 μ.μ. Οι Ταϊλανδοί μπορούν να τρώνε λίγο πολύ τα ίδια γεύματα για πρωινό με το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο, καθώς είναι φυσιολογικό να τρώνε τρόφιμα που σερβίρονται με ρύζι σε κάθε γεύμα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης φαγητά που μπορούν να φάνε γρήγορα στο δρόμο για τη δουλειά. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πρωινά είναι το Khao Neow Moo Ping (χοιρινό ψητό σε ξυλάκι με κολλώδες ρύζι), Joke (Congee), και Tom Luad (μια σούπα που περιέχει ρύζι, μέρη χοιρινού κρέατος, εντόσθια και αίμα χοιρινού κρέατος).
Μεσημεριανό
🥠Η ώρα του μεσημεριανού γεύματος είναι συνήθως μεταξύ 12 μ.μ. – 13 μ.μ. Στους Ταϊλανδούς αρέσει να βγαίνουν έξω για μεσημεριανό γεύμα, τρώγοντας πιάτα όπως νουντλς, τηγανητά και khao kaeng (κάρυ με ρύζι), Khao Man Kai (ρύζι με κοτόπουλο Χαϊνάν) και Khao Kha Moo (σιγοψημένο χοιρινό πόδι).
Δείπνο
🍜 Το δείπνο τρώγεται συνήθως μεταξύ 6- 8 μ.μ. και συνήθως είναι το μεγαλύτερο γεύμα. Θα βρεις πολλά νόστιμα φαγητά διαθέσιμα το βράδυ, καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι από πάγκους τροφίμων, οι αγορές γεμάτες από ανθρώπους που αναζητούν τρόφιμα, και τα εστιατόρια πολυσύχναστα. Το δείπνο θεωρείται οικογενειακή υπόθεση και πολλές οικογένειες συγκεντρώνονται και τρώνε μαζί στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση.
Σνακ
🍌🥝 Το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων είναι επίσης πολύ συνηθισμένο. Πέρα από όλες τις γλυκές επιλογές, τα φαγητά σε ξυλάκι είναι πάντα ένα δημοφιλές σνακ. Αλλά και μπάλες ψαριού, μπάλες κρέατος, ψητό χοιρινό. Υπάρχουν όμως και πιο υγιεινές επιλογές και αυτές περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία φρούτων.
Διάβασε περισσότερα: Δραστηριότητες στην Ταϊλάνδη