Ο Υπερσιβηρικός μου

Ο Υπερσιβηρικός είναι από τα πιο διάσημα ταξίδια με τρένο στον κόσμο! Aπό τη Μόσχα φτάσαμε ως το Ουλάν Μπατόρ σε 25 μέρες. Εδώ θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για την οργάνωση του δικού σου Υπερσιβηρικού.
Υπερσιβηρικός

Υπερσιβηρικός… Ένα ταξίδι όνειρο από την παιδική μου ηλικία. Βλέπεις μου αρέσουν πολύ τα τρενά. Όταν ήμουν μικρή κάναμε συχνά τη διαδρομή Αθήνα-Σέρρες με το τρένο και κάθε φορά ήμουν το ίδιο ενθουσιασμένη.

Όταν γνωριστήκαμε με τον Στέλιο, στις πρώτες μας ταξιδιωτικές συζητήσεις είχε αναφερθεί το ταξίδι του Υπερσιβηρικού ως ταξίδι όνειρο και για τους δυο. Στις πρώτες μας μάλιστα διακοπές υποσχεθήκαμε ότι θα μαζέψουμε σύντομα λεφτά και θα το κάνουμε.

Όμως η ζωή μας συνεπήρε και οι προτεραιότητες μας άλλαζαν συνεχώς. Μέχρι που αποφασίσαμε να παντρευούμε και πριν καλά καλά το ανακοινώσουμε στις οικογένειες μας αποφασίσαμε ότι για ταξίδι του μέλιτος θα κάναμε τον Υπερσιβηρικό.

Έτσι, όλο χαρά που ένα όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα, πέσαμε με τα μούτρα στην οργάνωση του πολυπόθητου γαμήλιου ταξιδιού. Μιας και το budget μας ήταν πολύ συγκεκριμένο, όλα τα διαδικαστικά έγιναν από εμάς.

Ο Υπερσιβηρικός είναι από τα πιο διάσημα ταξίδια με τρένο στον κόσμο! Εμείς ξεκινήσαμε από τη Μόσχα και φτάσαμε ως το Ουλάν Μπατόρ σε 25 μέρες σταματώντας σε διάφορες πόλεις. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για την οργάνωση του δικού σου Υπερσιβηρικού.

Οι βίζες για τον Υπερσιβηρικό

Για του κατόχους με ελληνικό διαβατήριο χρειάζεται βίζα και για τις τρεις χώρες. Σύντομα θα ανεβάσω άρθρο που θα επεξηγεί όλη τη διαδικασία για την έκδοση της κάθε βίζας. 

Η διαδρομή του Υπερσιβηρικού

Η παραδοσιακή διαδρομή του Υπερσιβηρικού είναι 9.288 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τη Μόσχα και καταλήγοντας στο Βλαδιβοστόκ. Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με τις πιο διάσημες να είναι ο Υπερμογγολικός, από τη Μόσχα ως το Πεκίνο μέσω Μογγολίας και ο Τρανσματσουριανός, από τη Μόσχα ως το Πεκίνο παρακάμπτοντας τη Μογγολία. Και για τις 3 διαδρομές χρείαζεσαι περίπου 6-7 μέρες χωρίς στάσεις στο ενδιάμεσο.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες ξεκινούν το ταξίδι από τη Μόσχα και κατευθύνονται ανατολικά με προορισμό το Πεκίνο μέσω Μογγολίας. Έτσι κάναμε κι εμείς, ξεκινώντας το ταξίδι μας από τη Μόσχα κατευθυνόμενοι προς Μογγολία.

Οι στάσεις με τον Υπερσιβηρικό

Αν δε θέλεις να περάσεις μια εβδομάδα χωρίς σταματημό στο τρένο αλλά θέλεις να γνωρίσεις τη Ρωσική κουλτούρα και να δοκιμάσεις τις νοστιμιές της χώρας, τότε σου προτείνω να κάνεις κάποιες στάσεις. Το φοβερό με τον Υπερσιβηρικό είναι ότι μπορείς να δεις την πραγματική Ρωσία και όχι μόνο τους γνωστούς προορισμούς, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Και πίστεψε με, η Ρωσία είναι μια πανέμορφη χώρα με ωραίους ανθρώπους που αξίζει να εξερευνήσεις. Εμείς σταματήσαμε στις παρακάτω πόλεις:

Μόσχα

Η Μόσχα ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ταξιδιού. Κοσμοπολίτικη, διαφορετική από γωνιά σε γωνιά, ζωντανή, γεμάτη, ζεστή, πολύχρωμη, μοσχομυριστή, η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης.

Τι να πρωτοπείς για την πρωτεύουσα, το Κρεμλίνο, το πάρκο Γκόρκι, οι εκκλησίες, η Κόκκινη πλατεία, όπου και να σταθείς στην πολή νιώθεις ότι είσαι κάπου αλλού. Οι γειτονιές της είναι τόσο διαφορετικές, ακόμα και ο κόσμος είναι διαφορετικός. Εμείς ήμασταν τυχεροί και όταν την επισκεφτήκαμε δεν είχε πάρα πολύ κόσμο και τεράστιες ουρές όπως περιμέναμε.

Εδώ μπορείς να δεις για το γνωστό μετρός της Μόσχας.

Υπερσιβηρικός

Καζάν

Ω το Καζάν! Πρωτεύουσα του Ταταρστάν, η πόλη είναι περίπου 1.000 ετών και είναι τόσο όμορφη! Το Κρεμλίνο του Καζάν είναι Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO και είναι πραγματικά υπέροχο. Το Καζάν είναι το μεγαλύτερο κέντρο Μουσουλμανισμού στη Ρωσία.

Τις εντυπώσεις κλέβει το μεγάλο γαλαζωπό τζαμί που βρίσκεται μέσα στο Κρεμλίνο το οποίο σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό μέχρι να μπεις μέσα, γιατί μέσα είναι ακόμα πιο όμορφο.

Επίσης, στο Καζάν αξίζει να κάνεις βόλτα με το ποδήλατο κατα μήκος του ποταμού το σούρουπο. Σου υπόσχομαι ότι δε θα ξεχάσεις ποτέ τα χρώματα και την ομορφιά της πόλης που χωρίζεται στα δυο από τον ποταμό της.

Υπερσιβηρικός | where on earth

Εκατερινούπολη

Η Αικατερινούπολη ιδρύθηκε το 1723, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και είναι γνωστή ως το μέρος όπου δολοφονήθηκε ο τελευταίος τσάρος, Νικόλαος ΙΙ και η οικογένειά του το 1918. Επίσης, λίγο έξω από την πόλη βρίσκονται τα σύνορα Ευρώπης-Ασίας όπου μπορείς κυριολεκτικά να σταθείς με το ένα πόδι σε Ευραπαϊκό έδαφος και με το άλλο σε Ασιατικό!

Στην Αικατερινούπολη είναι σίγουρο ότι θα ερωτευτείς τα μικρά καφενεδάκια και θα φας νόστιμα με χαμηλό κόστος.

Υπερσιβηρικός

Νέα Σιβηρία

Η Νέα Σιβηρία ή Νοβοσιμπίρσκ, ιδρύθηκε το 1893 με σκοπό να δημιουρηθεί εκεί η μεγάλη γέφυρα του ποταμού Ομπ για τις ανάγκες του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου. Είναι η πρωτεύουσα της Σιβηρίας και η μεγαλύτερη πόλη της Ασιατικής Ρωσίας. Η πόλη φημίζεται για το φαγητό της, τη νυχτερινή και πολιτιστική ζωή που περιλαμβάνει όπερα, μπαλέτο, θέατρα, μουσεία και διάφορες στοές τέχνης.

Αν έχεις μέρες στη διάθεση σου, από το Νοβοσιμπίρσκ μπορείς να επισκεφτείς τα φημισμένα βουνά Αλτάι για πεζοπορίες, ράφτινγκ και κατασκήνωση. Εμείς ταξιδέψαμε ως την πόλη του Μπαρναούλ, όμως θα επιστρέψουμε σίγουρα στα Αλτάι.

Υπερσιβηρικός

Ιρκούτσκ

Το Ιρκούτσκ αποτελεί πόλη-σταθμό για τη Λίμνη Βαϊκάλη, τη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο. Αν δεν έχεις πολλές μέρες στη διάθεση σου, προτείνω να κανονίσεις μια ημερήσια διαδρομή στη Λιστβιάνκα ή στη Σλουντιάνκα, δυο μικρές πόλεις στην ακτή της λίμνης, μόλις 90′ με το λεωφορείο.

Αν πάλι έχεις 3-4 μέρες τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το νησί Ολκχόν. Η χώρα του νησιού, το Κουζίρ, θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή με χωμάτινους δρόμους, αμμόλοφους και αγελάδες να περπατούν αμέριμνες στους δρόμους. Το νησί είναι επίσης γνωστό για την ενέργεια του και τις πανέμορφες παραλίες του.

Υπερσιβηρικός

Ουλάν Ουντέ

Το Ουλάν Ουντέ λοιπόν ήταν η ευχάριστη έκπληξη του ταξιδιού μας! Είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Μπουργιατία, κατοικείται από τη γνωστή φυλή των Μπουτιάτ και είναι το μεγαλύτερο κέντρο Βουδισμού στη Ρωσία. Η πόλη είναι γνωστή για το μεγαλύτερο γλυπτό κεφάλι του Λένιν στον κόσμο.

Μόλις 40′ εξω από το Ουλάν Ουντέ υπάρχει το βουδιστικό μοναστήρι που αξίζει να πας με τουριστικό οδηγό ώστε να μάθεις τις βασικές αρχές του Βουδισμού. Επίσης, λίγο έξω από την πόλη υπάρχει το χωριό των Παλαιοπιστών, ένα χωριό διάσημο για τα χρώματά του.

Υπερσιβηρικός

Ουλάν Μπατόρ

Το Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας, μόλις 13 ώρες από το Ουλάν Ουντέ θα σε μαγέψει. Γνωστή ως η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου, με σύντομα θερμά καλοκαίρια και μακρείς πολύ ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες. Σπίτια σοβιετιοκού στυλ διπλά στις παραδοσιακές Μογγόλικες σκηνές, γκερ ή γιούρτες.

Στην πρωτεύουσα μένει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και είναι αρκετά πολύβουη και ζωντανή με επιλογές για όλα τα γούστα. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες έχουν την πόλη ως κέντρο για τις αποδράσεις τους στην επαρχεία.

Υπερσιβηρικός

Τα εισιτήρια

Όπως με όλα τα εισιτήρια, έτσι και με του Υπερσιβηρικού, προτείνω να τα κλείσεις λίγο νωρίτερα. Τα εισιτήρια είναι συνήθως διαθέσιμα 2 μήνες πριν την ημερομηνία αναχώρησης. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το www.rzd.ru το οποίο είναι πολύ εύχρηστο και έχει κάποια Αγγλικά. Εκεί μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό και να έχεις αποθηκευμένα όλα τα εισιτήρια σου σε ηλεκτρονική μορφή αν κάτι συμβεί και χάσεις τις εκτυπώσεις.

Επίσης, μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο σου κατευθείαν από τον κισέ εισιτηρίων, αν και η συνεννόηση θα είναι πρόκληση καθώς δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μιλάει Αγγλικά. Κάτι ακόμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αν ταξιδεύεις τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις εισιτήρια στις ημερομηνίες και στη θέση που θέλεις καθώς είναι περίοδος που ο κόσμος ταξιδεύει πολύ.

Τα περισσότερα τρένα έχουν 3 κατηγορίες θέσεων για να επιλέξεις: spalny vagon (πρώτη θέση), kupe (δεύτερη θέση) και platskartny (τρίτη θέση). Η Α’ θέση είναι μια καμπίνα με δυο μόνο κρεβάτια τα οποία βρίσκοντα στο ίδιο επίπεδο. Η Β’ θέση είναι μια καμπίνα με 2 κουκέτες, δηλαδή 4 κρεβάτια. Και στις δυο αυτές κατηγορίες υπάρχουν πόρτες που κλειδώνουν για περισσότερη ασφάλεια. Στη Γ’ θέση υπάρχουν ανοιχτού τύπου καμπίνες με 3 κουκέτες χωρίς πόρτες.

Υπερσιβηρικός

Το τρένο

Αν σου αρέσουν τα τρένα, τότε σίγουρα θα ερωτευτείς αυτά της Ρωσίας. Όταν επιβιβαστήκαμε στο πρώτο μας τρένο από τη Μόσχα για Καζάν ενθουσιαστήκαμε! Μέχρι και κουτάκι πρωινού είχαν για τον κάθε επιβάτη. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι όσο πιο βαθειά ταξιδεύεις στη Ρωσία, τόσο αλλάζουν τα τρένα. Σκέψου το όπως τα πλοία που πηγαίνουν στα γνωστά νησία κι αυτά της άγονης γραμμής. Ω! Και πολύ, πολύ μα πολύ σημαντικό: οι ώρες στα εισιτηρία και στα ρολόγια στους σταθμούς είναι σε ώρα Μόσχας.

Τουαλέτες: Σε κάθε βαγόνι υπάρχουν δυο τουαλέτες, μια στην αρχή και μια στο τέλος του βαγονιού, τις οποίες κλειδώνουν πριν από κάθε στάση και για όσο παραμένει το τρένο στον σταθμό. Παρόλες τις ανυσηχίες μου, ήταν σχετικά καθαρές και πάντα εξοπλισμένες με χαρτί και κρεμοσάπουνο χεριών. Ως Έλληνες, είμαστε εκπαιδευμένοι από τις τουαλέτες των πλοίων μας.

Κρεβάτι: Εντάξει δεν είναι και το πιο βολικό κρέβατι, αλλά κοιμάσαι άνετα. Αν ταξιδεύεις μόνος σου, προτείνω να διαλέξεις κάτω κρεβάτι καθώς είναι πιο βολικό για τις ώρες που είσαι ξύπνιος. Αν πάλι ταξιδεύετε 2 ή και παραπάνω άτομα, μπορείτε να κλείνετε τα κρεβάτια ανά κουκέτα ώστε να είστε πιο άνετα. Όποια θέση και αν διαλέξεις, θα σου δώσουν καθαρά σεντόνια, μαξιλάρι, κουβέρτα καθώς και πετσέτα προσώπου.

Φαγητό, νερό και ηλεκτρονικά:  Στα βαγόνια υπάρχει ένας βραστήρας με ζεστό νερό για το τσάι ή τον καφέ σου. Ο βραστήρας θα είναι μια έκπληξη καθώς είναι παλιάς “τεχνολογίας” και δουλεύει με κάρβουνα! Αλήθεια! Στο τρένο υπάρχουν διάφορα τσιμπολογήματα όμως είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή τους και πολύ περιορισμένη η ποικιλία τους. Εμείς πριν από κάθε ταξίδι πηγαίναμε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και προμηθευόμασταν νερό, τσιμπολογήματα και έτοιμα νουντλς που χρειάζονται μόνο ζεστό νερό. Στους διαδρόμους του βαγονιού θα βρεις πρίζες για να φορτίσεις τις συσκευές σου και σε κάποια τρένα έχουν πρίζα και στις καμπίνες.

Ο Υπερσιβηρικός μου

Σε όλες τις διαδρομές ταξιδέψαμε σε κουπέ, δηλαδή καμπίνα με δυο κουκέτες, και επιλέγαμε τη μια κουκέτα (ο ένας πάνω και ο άλλος κάτω). Η μικρότερη διαδρομή μας διήρκησε 9 ώρες και η μεγαλύτερη 32. Στο ταξίδι μας μοιραστήκαμε τη καμπίνα με διάφορους ανθρώπους, από ένα νιόπαντρο ζευγάρι στην ηλικία μας μέχρι με ένα κύριο που για 12 ώρες δεν έβγαλε μιλιά.

Τις περισσότερες φορές οι συνταξιδιώτες μας ήταν πολύ ευγενικοί και ήθελαν να μας γνωρίσουν όποτε εξασκήσαμε την τέχνη της παντομίμας μιας και Αγγλικά δεν. Όσα είχαμε ακούσει ή διαβάσει για μεθυσμένους που ψάχνουν για καυγά, για κλέφτες που μόλις κοιμηθείς θα σου πάρουν τα υπάρχοντά σου, για αγενείς εθνικιστές δεν τα συναντήσαμε πουθενά. Ούτε στο τρένο, ούτε στις πόλεις ούτε πουθενά. Ούτε μια στιγμή στις 25 μέρες που ήμασταν στη Ρωσία. Αυτό που συναντήσαμε ήταν ανθρώπους που ταξίδευαν είτε για διακοπές, είτε για δουλειά είτε επέστρεφαν σπίτι τους και ήθελαν ενα ήρεμο ταξίδι όπως και εμείς. Συναντήσαμε ανθρώπους που ήθελαν να μας γνωρίσουν αψηφώντας το πρόβλημα της γλώσσας. Ανθρώπους που μόλις άκουγαν ότι είμαστε από την Ελλάδα χαμογελούσαν πλατιά.

5 σκέψεις για το “Ο Υπερσιβηρικός μου”

  1. Το κόστος εξαρτάται από το πόσες στάσεις θα κάνεις κάποιος και από την θέση που θα επιλέξει να ταξιδέψει (όσες λιγότερες στάσεις, τόσο μικρότερο το κόστος).
   Εμάς, τα εισιτήρια μας κόστισαν περίπου 250€/ άτομο.

 1. Γιάννης Παπαδόπουλος

  Καλησπέρα
  Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με τις βίζες.. πως τις προμηθεύτηκατε.. και ιδιαίτερα για την μογγολική
  Ευχαριστώ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *