Απομακρυσμένη Εργασία: Προσφέρει τελικά καλύτερο work-life balance

απομακρυσμένη εργασία | where on earth

Περιεχόμενα

Απομακρυσμένη Εργασία: Προσφέρει τελικά καλύτερο work-life balance;

Η ιδέα να εργάζομαι από το σπίτι μου φαινόταν πάντα μια πολύ καλή ιδέα. Μπορώ να ακούω τα πουλιά, να βλέπω τον ήλιο και να νιώθω ότι έχω τον έλεγχο της μοίρας μου. Αλλά μήπως αυτό είναι απλά ευσεβής πόθος; Είναι πραγματικά ευκολότερο να εργάζεσαι από το σπίτι παρά σε ένα γραφείο; Είσαι πιο παραγωγικός; Μπορεί να είναι λίγο ιδεαλιστικό, αλλά νομίζω ότι αν γίνει σωστά, η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να αποτελέσει πραγματική βοήθεια τόσο για εσένα όσο και για τον εργοδότη σου  

Πλεονεκτήματα απομακρυσμένης εργασίας στο σπίτι 👍🏻

remote working ψηφιακός νομάς

 • Αρχικά, θα έχεις πιο ευέλικτο πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σου. Επιπλέον, η εργασία από το σπίτι θα σου επιτρέψει να εξοικονομήσεις χρήματα από τα έξοδα ταξιδιού και τη φθορά του οχήματος σου. Εξαλείφει την ανάγκη για μετακινήσεις, οι οποίες αποτελούν παράγοντα άγχους για πολλούς ανθρώπους! Ειδικά στις μέρες μας, βλέπεις πόσο πολύτιμη έχει γίνει η βενζίνη 🙂 
 • Όσον αφορά την υγεία, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα με την απομακρυσμένη εργασία. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν από το σπίτι μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ναι, αυτά είναι πολύ καλά νέα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να ασκούνται περισσότερο. Μπορούσαν να περπατούν ή να βγαίνουν έξω αντί να είναι κολλημένοι μέσα όλη την ημέρα! Όπως, καταλαβαίνεις αυτό δε γίνεται αυτόματα! Πρέπει να υπάρχει η ανάλογη πειθαρχία από μεριάς σου και να μείνεις όσο γίνεται πιο μακριά από το infinite σκρολάρισμα στα social media.
 • Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι digital nomads τείνουν όχι μόνο να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο υγιείς από εκείνους που εργάζονται σε περιβάλλον γραφείου (ειδικά αν κάθονται σε γραφεία όλη μέρα). Έχουν παρατηρήσει συνολικά λιγότερα επίπεδα άγχους καθώς και λιγότερα προβλήματα υγείας λόγω της έλλειψης τους να μπορούν να κινούνται αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων κάθε ημέρας συνολικά.

Διάβασε περισσότερα: Remote Working: Τι Δουλειά Μπορώ να Κάνω Μέσω Ίντερνετ

Μειονεκτήματα της remote εργασίας 👎🏻

Όπως και σε κάθε aspect της ζωής μας έτσι και εδώ. Ενώ η απομακρυσμένη εργασία προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, έχει και τα μειονεκτήματα της. Υπάρχουν διάφορα μειονεκτήματα της remote εργασίας τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις πριν πάρεις αυτή την απόφαση.

 • Έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Το να είσαι digital nomad σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να κάνεις περιστασιακές συζητήσεις με τους συναδέλφους σου ή να κάνεις κουβεντούλα στην κουζίνα του γραφείου. Θα αισθάνεσαι λιγότερο συνδεδεμένος και πιο απομονωμένος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης. Το νου σου. Πρέπει να κρατάς τουλάχιστον επαφή με τους φίλου σου και να μιλάτε ακόμα πιο έντονα για θέματα εργασίας αν αυτό πιστεύεις ότι θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.
 • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Όταν δεν έχεις δουλειά γραφείου, είναι εύκολο να κάθεσαι στο σπίτι όλη μέρα και να μην κινείσαι πολύ. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Και όπως είπα νωρίτερα απαιτεί σωστό mindset και πειθαρχία για να μη πέσεις στη παγίδα. Αυτή η έλλειψη κίνησης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις. Όχι εύκολα πράγματα.
 • Έλλειψη δομής: Χωρίς ένα καθορισμένο πρόγραμμα ή ένα αφεντικό που κοιτάζει πάνω από τον ώμο σου, μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στα καθήκοντα τους χωρίς κατευθυντήριες γραμμές από έναν εργοδότη που να τους λέει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για να το κάνουν με επιτυχία χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από άλλες δραστηριότητες. Όπως η παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών στο διαδίκτυο αντί το σκρολάρισμα σε όλα τα social media.

Χρήσιμα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν στο remote working 💻

εργασία μέσω υπολογιστή | where on earth

Για να επωφεληθείς πλήρως από τα οφέλη της remote εργασίας, θα πρέπει να βεβαιωθείς κάποια βασικά εργαλεία στη διάθεση σου.

 • Focus Mode: Πρόκειται για ένα browser extension για το Chrome και το Firefox που σου επιτρέπει να μπλοκάρεις τους περισπασμούς και να επικεντρώνεσαι στη δουλειά σου. Μόλις εγκατασταθεί, θα κάνει την οθόνη σου γκρίζα όταν είναι ενεργή η λειτουργία εστίασης. Ο ίδιος ο ιστότοπος προσφέρει επίσης συμβουλές για να παραμείνεις παραγωγικός/ή όταν εργάζεσαι remotely.
 • Slack: Εάν εργάζεσαι σε team work environment ή επικοινωνείς με πελάτες μέσω chat ή email, τότε το Slack είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσεις την οργάνωση όλων, αποφεύγοντας παράλληλα τα περιττά μηνύματα. Επιτρέπει στις ομάδες να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να δημιουργούν ομάδες γύρω από έργα, ώστε να μην χάνονται ανάμεσα στη γενική κουβέντα. Είναι διαθέσιμο σε προγράμματα περιήγησης στην επιφάνεια εργασίας ή μέσω εφαρμογής σε πολλές πλατφόρμες, όπως Mac OS X/iOS/Android κ.λ.π.
 • Pomodoro: Ίσως το αγαπημένο μου εργαλείο είναι το Pomodoro. Ακουλουθεί τη λεγόμενη και γνωστή τεχνική Pomodoro. Δηλαδή, για 25 λεπτά είσαι focused στο task που έχεις να κάνεις και μόλις τελειώσει το timer τότε για 5 λεπτά μπορείς να κάνεις διάλλειμα. Συνιστώ το διάλλειμα να μην είναι τα social media ούτε και το να απαντήσεις σε μηνύματα διότι θα σε αποσπάσει για πιο πολύ. Μιλώντας εκ πείρας 🙂 Μπορείς φυσικά να αλλάξεις τις ώρες. Δηλαδή, για 30 λεπτά δουλεύεις και 10 λεπτά κάνεις διάλλειμα και ούτω καθεξής. Προσάρμοσε το στις ανάγκες σου και stay productive!
 • Google calendar: Πολυεργαλείο όχι μόνο για να βάζεις υπενθυμίσεις για οτιδήποτε θες να κάνεις σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες αλλά και για τον προγραμματισμό meetings. Πολύ εύκολο στη χρήση του και ευέλικτο αφού χρειάζεσαι απλώς το gmail σου όπως και αυτός τον οποίο θα προσκαλέσεις. Επίσης, στη δεξιά πλευρά έχει συνδεδεμένες και άλλες εφαρμογές τις οποίες μπορείς να τσεκάρεις και να εγκαταστήσεις αυτή που σε βολεύει. Ήδη υπάρχουν το google keep notes το οποί με έχει σώσει άπειρες φορές όταν θέλω να σημειώσω κάτι επιτόπου και να υπάρχει για καιρό σε πολύ εμφανές σημείο!
 • Notion: Ένα από τα καινούρια CRMs το οποίο έχει γίνει τελευταία πολύ γνωστό και με το δίκιο του! Το Notion είναι ένα all-in-one workspace στο οποίο θα μπορείς να κρατάς τις σημειώσεις σου, τα tasks σου, και επιπλέον να κρατάς database για τους πελάτες σου του ήδη υπάρχοντες αλλά και τα στοιχεία μελλοντικών. Στην αρχή θα χρειαστεί να δεις κάποια tutorials στο YouTube αλλά με την εξάσκηση θα το μάθεις και μετά δε θα αφήνεις!

Διάβασε περισσότερα: 5 remote working tools για digital nomads 

Συμβουλές για απομακρυσμένη εργασία για freelancers & ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων 📈

 • Θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό γραφείο. Και όχι ένα οποιοδήποτε γραφείο: Αλλά ένα που να έχει το ίδιο επίπεδο δέσμευσης με αυτό που θα αφιέρωνες σε ένα γραφείο σε εταιρεία. Make sure ότι έχεις καλές συνδέσεις internet και τηλεφώνου σε αυτόν τον χώρο. Αν κάτι είναι υποβαθμισμένο, αυτό θα επηρεάσει την παραγωγικότητά σου. Επένδυσε για να έχεις ROI.
 • Οι πελάτες σου μπορεί να είναι αρχικά επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σου από το σπίτι. Όχι, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά ανήκουν στο παρελθόν μετά τα τελευταία 2 χρόνια. Παρόλα αυτά εξέτασε το ενδεχόμενο να σκεφτείς κάποιες επιλογές για το πώς μπορούν να μιλούν με κάποιον που είναι φυσικά παρών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, προσφέροντας online meetings κάθε Παρασκευή απόγευμα ή κανονίζοντας κλήσεις σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

Διάβασε περισσότερα: Θέσεις Εργασίας Remote: Πού να ψάξεις

Η απομακρυσμένη εργασία έχει τα Ups & τα Downs της

remote εργασία 32 | where on earth

Η εργασία από το σπίτι είναι υπέροχη, αλλά όχι πάντα. Κάποιες μέρες, μπορεί να απολαμβάνεις πραγματικά την ελευθερία και την ευελιξία του να εργάζεσαι με το δικό σου πρόγραμμα και να μπορείς να διαμορφώσεις το δικό σου χώρο εργασίας όπως σου αρέσει. Αλλά όταν ο καιρός είναι κακός ή έχεις μια ιδιαίτερα ταραχώδη μέρα στη δουλειά 

ίσως μια μέρα που περιλαμβάνει ένα επιθετικό πελάτη ή πάρα πολλές συσκέψεις, μπορεί να βρεθείς να επιθυμείς την άνεση ενός company working environment.

Διάβασε περισσότερα: Εργασία μέσω υπολογιστή: Ο Απόλυτος Οδηγός 2022

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο κατάλληλοι για εργασία από το σπίτι από ό,τι άλλοι. Όπως και να το κάνουμε. Αν η δουλειά σου απαιτεί co-working με συναδέλφους, τότε η εργασία σε γραφείο μπορεί να είναι πιο επωφελής. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που μπορούν να λειτουργήσουν σωστά μόνο σε ένα γραφείο επειδή χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή. 

Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσεις την εξ αποστάσεως εργασία είναι να θέσεις όρια μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σου ζωής, ώστε καμία πλευρά να μην παρεμβαίνει υπερβολικά (ή όχι αρκετά) η μία στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ορίσεις συγκεκριμένες ώρες για τον έλεγχο των email ή των μηνυμάτων από συναδέλφους. Να επικεντρωθείς στο να κάνεις πράγματα κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Και τέλος να απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο όταν τελειώσεις με αυτά!

READY TO FIND OUT MORE?

γίνε μέλος του μεγαλύτερου digital nomads community στην ελλάδα

Κάνε εγγραφή στην πιο nomadic λίστα για λαμβάνεις πρωτ@ όλα τα insights του remote working!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Digital Nomad Tips

Γίνε μέλος του μεγαλύτερου Digital Nomads Community της Ελλάδος!