Ψηφιακοί Νομάδες φορολογία – φορολογία των ψηφιακών νομάδων
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη φορολογία των ψηφιακών νομάδων.
Δεν είναι λίγο εκείνοι που τα τελευταία χρόνια επέλεξαν ένα καινούργιο πιο ελεύθερο τρόπο εργασίας γνωστό και ως remote working. Νέοι, δημιουργικοί και τεχνολογικά καταρτισμένοι, αποφασίζουν να ζήσουν σαν ψηφιακοί νομάδες ή digital nomads και να δουλεύουν από όποια γωνιά του πλανήτη επιθυμούν. Πώς όμως τακτοποιούν τη φορολογία τους οι ψηφιακοί νομάδες; Που αποδίδουν φόρους καθώς δουλεύουν χωρίς σταθερή βάση, και έξω από τα παραδοσιακά καλούπια εργασίας; Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλα τα tips που χρειάζεσαι να για φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνεις digital νομάς.
Τι σημαίνει να είσαι digital nomad;
Το να είσαι ψηφιακός νομάς σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν πληρώνεσαι από μια συγκριμένη εταιρία, αλλά είτε προσφέρεις υπηρεσίες ως ελεύθερος επαγγελματίας ή δημιουργείς τη δική σου επιχείρηση. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως ως νομάς δεν μένεις στον ίδιο τόπο για πολύ καιρό, αλλά ταξιδεύεις ανακαλύπτοντας τον κόσμο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως να τακτοποιείς σωστά τους φόρους σου. Ακόμα κι ένα μικρό λάθος σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες και τρεχάματα με τις εφορίες -κάτι που σίγουρα όλοι θέλουν να αποφύγουν. Για αυτό το λόγο δίνουμε βασικές συμβουλές για το πως οι ψηφιακοί νομάδες τακτοποιούν την φορολογία τους.
Διάβασε περισσότερα: Τι είναι ο ψηφιακός νομάς, μάθε τα πάντα για τον νέο τρόπο εργασίας
Πώς η σημερινή νομοθεσία αντιμετωπίζει τους ψηφιακούς νομάδες;
Η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να δουλεύει σε μια χώρα αλλά να μην έχει σταθερή επαγγελματική στέγη, πόσο μάλλον να μετακινείται από χώρα σε χώρα είναι κάτι αρκετά καινούργιο. Για το λόγο αυτό στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομοθεσία που να καλύπτει αυτή ακριβώς την περίπτωση. Όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιος διεθνής νόμος για την φορολογία των ψηφιακών νομάδων. Επιπλέον, υπάρχουν διαδικασίες που εξακολουθούν να σχετίζονται με την ιθαγένειά ή τη μόνιμη διαμονή σε μια χώρα. Η ασφάλιση υγείας, κανόνες εργασίας, δικαιώματα γάμου, αγοράς ακίνητης περιουσίας, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού μισθοδοσίας είναι κάποιες από αυτές τις διαδικασίες.
Ποιες είναι οι βασικές παρανοήσεις του όλου θέματος;
Οι περισσότερες χώρες, φορολογούν τους πολίτες τους ή του κατοίκους που μένουν σε αυτές για πολύ καιρό. Ως εκ τούτου, πολλοί digital νομάδες πιστεύουν ότι, δεδομένου ότι ταξιδεύουν πάντα με τουριστική visa ή διαβατήριο και μετακινούνται από τη μία χώρα στην άλλη, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνουν φόρους οπουδήποτε. Ωστόσο, αυτό είναι μια τεράστια παρανόηση που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και άλλα προβλήματα με την εφορία. Συνεπώς, οι ψηφιακοί νομάδες πρέπει να πληρώνουν φόρους κάποια χώρα. Συνήθως υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις στις χώρες καταγωγής τους, εκτός αν ορίσουν άλλη φορολογική κατοικία κάπου αλλού.
Δήλωσες την νέα φορολογική σου κατοικία;
Κατά κανόνα, αν μείνεις πάνω από 183 μέρες σε μια χώρα μπορείς να φορολογηθείς σε αυτή εάν το επιθυμείς. Στην πραγματικότητα, για να σταματήσει η χώρα υπηκοότητάς σου να σε θεωρεί φορολογικό κάτοικο, πρέπει να την ενημερώσεις κάνοντας δήλωση ότι είσαι κάτοικος εξωτερικού. Μετά από αυτό μπορείς να πληρώσεις φόρους στη χώρα στην οποία διαμένεις. Για να γίνει αυτό, αρκεί να εγγραφείς στη φορολογική υπηρεσία της νέας μόνιμης κατοικίας σου και να λάβεις έναν ατομικό αριθμό φορολογικού μητρώου. Θα χρειαστείς αυτόν τον αριθμό για διαδικασίες όπως άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη νέα χώρα διαμονής σου.
👀 Διάβασε περισσότερα: Ποιες Χώρες στην Ευρώπη για Digital Nomads είναι οι καλύτερες
Έδειξες την οικονομική σου δραστηριότητα;
Ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις ως ψηφιακός νομάς σε σχέση με την φορολογία είναι να επιδείξεις οικονομική δραστηριότητα στη χώρα της νέας φορολογικής κατοικίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αγορά μετοχών, η εγγραφή μιας νέας εταιρείας, η αγορά ή ενοικίαση ακίνητης περιουσίας ή η άσκηση άλλης οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να φορολογείται ή να αναφέρεται στις τοπικές φορολογικές αρχές. Εάν δεν κάνεις καμία ενέργεια για να ενισχύσεις το καθεστώς φορολογικής κατοικίας σου, η νέα σου χώρα μπορεί να μην γνωρίζει καν την ύπαρξή σου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις διάφορες δραστηριότητες όπως άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.
Τι παίζει με την διπλή φορολόγηση;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δύο χώρες ταυτόχρονα μπορεί να θεωρούν ένα άτομο ως φορολογικό κάτοικο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρωθεί φορολογία και στις δύο. Ακούγεται απαίσιο έτσι; Για να αποφευχθεί αυτό, οι περισσότερες χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες φορολόγησης. Αν κάνεις δήλωση ότι είσαι κάτοικος του εξωτερικού θα φορολογήσει μόνο στην καινούργια σου χώρα! Έτσι αν έχεις επιλέξει το remote working σαν freelancer ή είσαι ψηφιακός νομάς με δική σου επιχείρηση ιδανικά πρέπει να βρεις ένα τρόπο να αποφύγεις την διπλή φορολογία.
Ζήσε σαν νομάς, σκέψου σαν επιχειρηματίας
Ο νέος τρόπος ζωής και εργασίας των digital nomads ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και νέες ελευθερίες. Σίγουρα αν οι συνθήκες το επιτρέπουν είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις έστω και για μερικά χρόνια. Παρόλη την ελευθερία όμως που προσφέρει αυτή η επιλογή, υπάρχει κάτω από ορισμένους κανόνες. Οι ψηφιακοί νομάδες πληρώνουν φορολογία, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχεις υπόψη σου αν αποφασίσεις να πάρεις αυτή την κατεύθυνση. Αν πάλι είσαι ήδη down this road, φρόντισε το θέμα και αν χρειαστεί συμβουλέψου κάποιον ειδικό, γιατί άνω από όλα το να είσαι νομάς σημαίνει ότι είσαι αφεντικό του εαυτού σου και επιχειρηματίας.