Πως να γινω Digital Nomad: Οδηγός για τη Νομαδική ζωή

πως να γινω digital nomad | where on earth

Περιεχόμενα

Πως να γίνω Digital Nomad: Οδηγός για τη Νομαδική ζωή

 

Το πως να γινω digital nomad έχει γίνει πλέον από τα πιο αναζητήσιμα keywords στον κόσμο όσον αφορά σε θέματα εργασίας και alternative τρόπους για να βγάλεις χρήματα. Ίσως και εσύ είσαι στη φάση που ήμουν και εγώ πριν κάποια χρόνια. Το remote working, η ελευθερία να δουλεύω από κάθε γωνιά της γης, από τη παραλία ενός εξωτικού νησιού, τα βουνά της βορείου Ευρώπης ή σε κάποια καφετέρεια βικτωριανού στυλ στο Παρίσι με καλούσε πολύ έντονα. Αν το νιώθεις και εσύ αυτό τότε μείνε μέχρι το τέλος του άρθρου για να δεις 7 από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς 💡

Βρες το λόγο σου 🫵🏻

Αρχικά, ενώ είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς τα οικονομικά οφέλη του να είσαι ψηφιακός νομάς, δεν είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν μια τόσο δραστική αλλαγή. Πολλοί digital nomads διαπιστώνουν ότι οι λόγοι για τα ταξίδια τους to be honest είναι πολύ πιο προσωπικοί και ουσιαστικοί από το να κερδίζουν απλώς χρήματα.

Κάποιοι μπορεί να θέλουν να ξεφύγουν από κακές σχέσεις, άλλοι από αγχωτικές δουλειές ή πόλεις που δεν τους ταιριάζουν. Κάποιοι θέλουν να εξερευνήσουν νέους τόπους και πολιτισμούς, ενώ άλλοι θέλουν την ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη μέσα από τη γνωριμία με νέους ανθρώπους. Αλλά και τη μάθηση διαφορετικών τρόπων ζωής. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θες εσύ να γίνεις digital nomad, να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή αγαπάς αυτό που κάνεις, αλλά και επειδή ικανοποιεί και μια συναισθηματική ανάγκη στη ζωή σου!

Επίλεξε τη τοποθεσία 📍

ψηφιακός νομάς 234  | where on earth

Τώρα που έχεις τα οικονομικά σας υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα να σκεφτείς πού θέλεις να ζεις στην αρχή.

  • Η τοποθεσία που θα επιλέξεις εξαρτάται από τους στόχους και τις προτιμήσεις σου φυσικά. Θέλεις να βρίσκεσαι κοντά σε ωκεανό; Ή μήπως προτιμάς να είσαι απομονωμένος/η στα βουνά; Μήπως έχεις μια χώρα που πάντα είχες όνειρο να επισκεφτείς; Υπάρχουν μέρη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσένα;
  • Μπορώ να το αντέξω οικονομικά; Η τοποθεσία είναι σημαντική, αλλά το ίδιο ισχύει και για την οικονομική προσιτότητα της. Αν δεν υπάρχει καλή αγορά εργασίας εκεί που μετακομίζει;, πώς θα συντηρήσεις τον εαυτό σου οικονομικά; Πίστεψε με, δεν θέλεις να καταλήξεις όπως εκείνοι οι άνθρωποι που πείστηκαν από τους φίλους τους ότι να μετακομίσουν κάπου πιο “δροσερά” από τη γενέτειρα τους, χωρίς να έχουν θέσεις εργασίας και κατέληξαν να ζουν στα αυτοκίνητα τους 🥲
  • Είναι αυτό το μέρος αρκετά ασφαλές για μένα και την οικογένεια μου (εάν υπάρχει); Προτού επιλέξεις μια νέα τοποθεσία, ερεύνησε τα ποσοστά εγκληματικότητας της. επίσης τσέκαρε το ιστορικό του σε φυσικές καταστροφές (τυφώνες/σεισμοί/ηφαιστειακές εκρήξεις) και πολιτικές αναταραχές (εξεγέρσεις/δικτατορίες). Η τεχνική αφαιρετικής μεθόδου βοήθησε εμένα οπότε θα μπορούσε να σε βοηθήσει και εσένα να λάβεις αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για το πού δεν θα ζήσεις, σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο 💁🏻‍♀

Διάβασε περισσότερα: Καλύτερες πόλεις στην Ταϊλάνδη για digital nomads

 Απόκτησε μια αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο 

Όπως συμβαίνει με κάθε τεχνολογία, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η σύνδεση σου στο internet είναι αξιόπιστη. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μια αργή σύνδεση, άλλοι χρειάζονται μεγαλύτερο εύρος ζώνης και ταχύτητα. Τουλάχιστον οι περισσότεροι έτσι είμαστε. Εάν εργάζεσαι στον κλάδο του σχεδιασμού ιστοσελίδων ή είσαι δημιουργός περιεχομένου, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να έχεις άφθονο εύρος ζώνης, ώστε ο ιστότοπος σου να φορτώνει γρήγορα στις κινητές συσκευές. Σε remote working environment το internet είναι από τους πιο vital παράγοντες που πρέπει να προσέχεις!

Εκτός από αυτό, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσεις πόσα χρήματα θα ξοδεύεις κάθε μήνα για αυτή την υπηρεσία. Οι τιμές διαφέρουν από τοποθεσία σε τοποθεσία και μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του πακέτου που προσφέρει η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία (δηλαδή, απεριόριστο ή περιορισμένο). Σκέψου και υπολόγισε πόσα χρήματα ανά μήνα θα ήταν προσιτά για τον τρόπο ζωής σου, καθώς και αν αξίζει να πληρώνεις επιπλέον μόνο και μόνο για να μπορούν όλοι οι άλλοι να χρησιμοποιούν το Netflix χωρίς να έχουν τα βίντεο τους να μπαφάρουν συνεχώς!

Networking με συναδέλφους 👥

  • Να είσαι ανοιχτός σε νέα opportunities! Θυμήσου, είσαι επιχειρηματίας τώρα. Φτιάχνεις τους δικούς σου κανόνες (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε). Είσαι υπεύθυνος για το χρόνο σου και για το πώς τον ξοδεύεις. Αν πέσει στο γραφείο σου κάτι που θα βοηθήσει την εταιρεία, αλλά θα σου πάρει μερικές ώρες από την ημέρα σου, ίσως αξίζει να το κάνεις. Όλα έχουν να κάνουν με το τι λειτουργεί καλύτερα και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Σε κανέναν δεν αρέσει κάποιος που δεν είναι ευέλικτος ή δεν εμφανίζεται όταν λέει ότι θα έρθει. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα network ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον όταν χρειάζεται. Μη φοβάστε να ζητήσεις συμβουλές, να τους κάνεις ερωτήσεις για την επιχείρησή τους/την επαγγελματική τους ζωή ή απλώς να συναναστραφείς μαζί τους!
  • Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια! Αυτό είναι το σημείο που αισθάνομαι ότι μπαίνουμε σε κάποιες γκρίζες ζώνες μέσα στην κοινωνία μας. Έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι το να ζητάμε από κάποιον άλλο κάτι είναι “αδύναμο” ή ότι κατά κάποιο τρόπο μας κάνει λιγότερο επιτυχημένους. Wrong thoughts. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μέντορες και συμβούλους που τους καθοδηγούν στο ταξίδι τους. Aυτές οι σχέσεις μπορούν είτε να λειτουργήσουν καλά μαζί είτε να καταστρέψουν η μία την άλλη, ανάλογα με το πόση εμπιστοσύνη υπάρχει μεταξύ τους”. Watch your back!

Δημιούργησε και τήρησε ένα χρονοδιάγραμμα

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην ερώτηση πώς να γίνω digital nomad. Ένα πρόγραμμα σας παρέχει ένα πλαίσιο που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει ότι διαθέτεις χρόνο για όλες τις προτεραιότητες σου. Ναι, και τις κοινωνικές!

Για να δημιουργήσεις και να τηρήσεις το δικό σου χρονοδιάγραμμα, σκέψου να χρησιμοποιείς μια εφαρμογή όπως το Google Calendar, το Trello ή το καινούριο super εργαλείο της Notion. Είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε! Στη συνέχεια, ακολούθησε αυτές τις οδηγίες:

  • Προγραμματίστε την εβδομάδα που προηγείται. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει η Δευτέρα, όλα θα είναι ρυθμισμένα και έτοιμα. Επίσης, αυτό που βοηθάει εμένα πάρα πολύ είναι να τσεκάρω το βράδυ πριν πέσω για ύπνο, το πρόγραμμα της επόμενης μέρας ώστε να είναι όλα aligned και έτοιμα για implementation!

Βεβαιώσου ότι κάθε μέρα έχει τουλάχιστον ένα “άδειο” μπλοκ, όπου δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα ακόμα. Αυτό σου δίνει ευελιξία σε περίπτωση που προκύψει κάτι που θα επηρεάσει τα σχέδια σου για την ημέρα. Μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς αυτόν τον ελεύθερο χρόνο κάνοντας πράγματα όπως περπάτημα έξω, meditation και self-care!!

Connect με τους ανθρώπους γύρω σου 🤝

  • Κάνε connections με άλλους digital nomads στην πόλη σου. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας κοινότητας ψηφιακών νομάδων είναι να βρείτε ο ένας τον άλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω internet forums, groups στο Facebook και meeting events.
  • Συνδέσου με άτομα που επισκέπτονται την πόλη σου. Αν ζεις σε έναν κόμβο ταξιδιών ή τουρισμού (όπως το Σαν Φρανσίσκο), θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περνούν από την πόλη και αναζητούν τρόπους να κάνουν επαφές και να γνωρίσουν τους locals. Η πόλη σου μπορεί να διαθέτει έναν τοπικό ξενώνα που προσφέρει στους international ταξιδιώτες την ευκαιρία να συνδεθούν με τους ντόπιους και το αντίστροφο. Θα σου συνιστούσα να το εκμεταλλευτείς όσο μπορείς και όσο εσύ θέλεις φυσικά 💁🏻‍♀
  • Ακόμα, κάνε connections με ανθρώπους που επισκέπτονται άλλες πόλεις ή χώρες κοντά στη δική σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό θα είχε νόημα: Αν πάνε ούτως ή άλλως, τότε γιατί να μην ταξιδέψετε μαζί; Θα εξοικονομήσεις χρήματα από τη διαμονή, μοιράζοντας το κόστος σε δύο δωμάτια αντί για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Αν μένετε κάπου αλλού κάθε βράδυ, τότε είναι αρκετά εύκολο και για τα δύο μέρη. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε όλοι κάτι. Ίσως το ένα άτομο γνωρίζει για κάποιο ωραίο μέρος κοντά για πεζοπορία. Ή ίσως ένα άλλο άτομο έχει εισιτήρια για ένα αθλητικό γεγονός που δεν έχει εξαντληθεί ακόμα, οπότε τώρα υπάρχει διαθέσιμος χώρος σε περίπτωση που κάποιος θέλει να πάει. Φιλικό tip: Expand your horizons και μην περιορίζεις ευκαιρίες που θα βρεθούν μπροστά σου. 

Τράπεζες, ασφάλειες και γενικά υποχρεώσεις 🏦

Για το τέλος, αφήνω κάτι πιο πρακτικό που πρέπει να σκεφτείς και μάλλον πολύ σημαντικό! Αυτό που πρέπει να προσέξεις και να κάνεις έρευνα είναι τα λεγόμενα και όχι τόσο αγαπημένα fees που έχουν πολλές τράπεζες. Αλλά με τη χώρα αλλά και την ίδια τη τράπεζα προφανώς, υπάρχουν διακυμάνσεις στα fees που χρεώνουν για κάθε transaction. Μπορείς να ψάξεις για τράπεζες οι οποίες είναι “φιλικές” προς τους ψηφιακούς νομάδες, ώστε να γλυτώσεις τα διπλά ΑΤΜ fees.

Επίσης, υπάρχουν τράπεζες που σου δίνουν travel credit cards και οι οποίες δεν χρεώνουν foreign transaction fees. Πολύ βολικό! Όπως επίσης, βολικό είναι το γεγονός ότι όσο τις χρησιμοποιείς τόσο αυτές θα σου παρέχουν κάποια bonuses σε κατηγορίες όπως τα ταξίδια, το φαγητό και ειδών υγιεινής. 

Διάβασε περισσότερα: Digital nomads και φορολογία

 

Με λίγα λόγια 👩🏻💻

Η πανδημία άνοιξε ένα μεγάλο διάλογο για αυτόν τον πολύ trendy remote working style δουλειάς και ζωής. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε εδώ και πολύ καιρό και τώρα έχει μεγαλύτερη ζήτηση! 

Το κλειδί για την επιτυχία των ψηφιακών νομάδων είναι η πειθαρχία. Πρέπει να αναπτύξετε τη συνήθεια να ελέγχετε τακτικά τον εαυτό σας και να κάνετε τα πράγματα.

Πώς;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πάντα, από ένα χάρτινο ημερολόγιο ή μια εφαρμογή, μέχρι ένα φυσικό ημερολόγιο τοίχου ή κάτι σαν το Trello. Απλά βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τις εργασίες και τις προθεσμίες σας με κάποιον τρόπο, ώστε να μην τις ξεχνάτε όταν έρθει η ώρα της δράσης. Είναι επίσης σημαντικό να ορίζετε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για τη δουλειά, ώστε άλλες δραστηριότητες να μην σας αποσπούν την προσοχή από αυτό που πραγματικά έχει σημασία (δηλαδή, να βγάζετε χρήματα).

 

READY TO FIND OUT MORE?

γίνε μέλος του μεγαλύτερου digital nomads community στην ελλάδα

Κάνε εγγραφή στην πιο nomadic λίστα για λαμβάνεις πρωτ@ όλα τα insights του remote working!

Digital Nomad Tips

Γίνε μέλος του μεγαλύτερου Digital Nomads Community της Ελλάδος!