FAQ Digital Nomads: Συχνές ερωτήσεις για τη νομαδική ζωή

συχνές ερωτήσεις για τη νομαδική ζωή | where on earth

Περιεχόμενα

FAQ Digital Nomads: Συχνές ερωτήσεις για τη νομαδική ζωή

digital nomad στην Ταϋλάνδη | where on earth

Αν σκέφτεσαι και εσύ να γίνεις digital nomad και έχεις βασικές ερωτήσεις για αυτό τον τρόπο ζωής και πως να ξεκινήσεις, πίστεψε με σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ήμουν στην ίδια ακριβώς θέση κάποια χρόνια πριν και έψαχνα μανιωδώς απαντήσεις. Για αυτό διάβασε όλο το άρθρο για  να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη άποψη και να αποφασίσεις αν θα ήταν κάτι που θα έκανες ή όχι!

Τι είναι ο ψηφιακός νομάς; 🧑🏼💻

Ας ξεκινήσω από τα πολύ βασικά. Ο ψηφιακός νομάς είναι κάποιος που εργάζεται εξ αποστάσεως – working remotely στα αγγλικά και ίσως θα συναντήσεις αυτή την έκφραση συχνά τελευταία, καθώς γίνεται όλο και πιο trendy μετά τη πανδημία. Συνήθως είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι / freelancers και εργάζονται remotely. 

Τα πιο συχνά επαγγέλματα στα οποία εργάζονται είναι στον ψηφιακό χώρο. Είτε πρόκειται για τεχνολογία, IT, προγραμματισμό είτε για digital design και γενικά marketing. Βέβαια θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από freelance writing μέχρι αρχιτεκτονική ή virtual assistant. Ορισμένοι digital nomads έχουν επίσης μια “full-time ή part-time δουλειά” με παραδοσιακή απασχόληση, αλλά συμπληρώνουν το εισόδημά τους με gigs ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μέσω μιας online επιχείρησης.

Διάβασε περισσότερα: Τι είναι οι Digital nomads, μάθε τα πάντα για τον νέο τρόπο εργασίας

Πώς βγάζουν τα προς το ζην; 💰

Οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην με διάφορους τρόπους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Ελεύθερος επαγγελματίας ή consultant. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι consultants μπορούν να εργαστούν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά πρέπει να έχουν μια online παρουσία ή να είναι πρόθυμοι να την δημιουργήσουν, αν θέλουν να βρουν πελάτες. Πολλοί από αυτούς προσφέρουν επίσης τις υπηρεσίες τους μέσω ιστότοπων όπως το Upwork και το Fiverr που τους συνδέουν απευθείας με τους πελάτες. Μπορείς να βρεις υπηρεσίες σχεδόν για τα πάντα σε αυτές τις πλατφόρμες. Ναι ναι. Ψάξε το λίγο παραπάνω και μπορεί να βρεις κάτι στο οποίο έχεις ταλέντο. Να βρεις και ένα βιντεάκι στο YouTube για το πως να ξεκινήσεις και να βγάζεις ένα έξτρα εισόδημα!
 • Ξεκινώντας τη δική σου επιχείρηση. Αν έχεις μια ιδέα για μια νέα επιχείρηση, τότε το να είσαι digital nomad είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τη δοκιμάσεις όσο είσαι ακόμα αρκετά νέος για να πάρεις μεγάλα ρίσκα. Αλλά και να ανακάμψεις από αυτά αν δεν εξελιχθούν όπως τα έχεις σχεδιάσει!

Υπάρχουν επίσης και άλλοι τρόποι να βγάζετε χρήματα χωρίς να έχεις ήδη τη δική σου δραστηριότητα:

 • Να λαμβάνεις εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων που δεν χρησιμοποιείς (π.χ. house sitting, airbnb κτλ)

Από πού εργάζονται; 💻

ψηφιακός νομάς 234 | where on earth

 • Για να έχεις την καλύτερη δουλειά, αναζητάς νομαδικές remote working θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να γίνεις και εσύ.
 • Τα καλύτερα μέρη για να εργαστείς είναι σε πόλεις με μεγάλο πληθυσμό ομογενών και όπου υπάρχουν πολλοί χώροι λεγόμενοι ως co-working spaces.
 • Αν ψάχνεις για εξαιρετικό καφέ, τότε πήγαινε στην Ιαπωνία ή την Αυστραλία- έχουν μερικούς από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο! Δεν είμαι προκατειλημμένη βέβαια!
 • Όταν έρθει η ώρα για φαγητό, πήγαινε στο Βιετνάμ ή στο Μαρόκο. Και τα δύο είναι εξαιρετικοί προορισμοί για φαγητό με υψηλής ποιότητας υλικά και σε προσιτές τιμές!

Πόσο καιρό μένουν σε ένα μέρος; 📍

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη digital nomad lifestyles όσα και οι άνθρωποι που τα ζουν. Ορισμένοι μένουν σε ένα μέρος για τρεις μήνες και στη συνέχεια μετακινούνται στο επόμενο μέρος, χωρίς ποτέ να μένουν σε μια τοποθεσία για περισσότερο από έξι μήνες. Άλλοι νομάδες επιχειρηματίες επιλέγουν να ταξιδεύουν σε μια χώρα και να εξερευνούν πολλές πόλεις κάθε φορά πριν εγκατασταθούν σε μια τοποθεσία. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν ακόμη και να ζουν από τη βαλίτσα τους για χρόνια κάθε φορά!

Όποιο κι αν είναι το στυλ σου τελικά, το σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι ο καθένας έχει τις δικές του μοναδικές προτιμήσεις όσον αφορά το πόσο καιρό θέλει ή χρειάζεται να μείνει κάπου. Και αυτό είναι οκ! Το ωραίο με το να είσαι ψηφιακός νομάς είναι ότι μπορείς να πάρεις τα στοιχεία που σε βολεύουν και να αφήσεις όλα τα υπόλοιπα πίσω σου! Δες τις καλύτερες χώρες για digital nomads εδώ.

Μπορούν οι γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους με ασφάλεια; 💁🏻‍♀

digital nomad λιφεστυλε 3 | where on earth

Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορώ να τη καταλάβω πολύ καλά, αφού και εγώ είμαι γυναίκα. Και πιστεύω ότι πολλές από εσάς να έχετε τις ίδιες ανησυχίες. Η απάντηση είναι ναι. Στην πραγματικότητα είναι πιο ασφαλές από ό,τι νομίζετε!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν σκέφτεσαι να κάνεις ένα ταξίδι μόνος/η σου είναι να ερευνήσεις την τοπική κουλτούρα και να βεβαιωθείς ότι έχεις ανά πάσα στιγμή επίγνωση του περιβάλλοντός σου. Είναι επίσης σημαντικό να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου σχετικά με το πού αισθάνεσαι ασφαλής να πας!

Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, όπως τα ταξίδια σε χώρες με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν μόνοι τους με ασφάλεια έχοντας κατά νου τις εξής σημαντικές προφυλάξεις:

 • Να κάνεις ένα research αρχικά, με τα ποσοστά εγκληματικότητας που έχει η χώρα στην οποία θες να ταξιδέψεις. Αλλά, μη σταθείς μόνο σε αυτό το ποσοστό, διότι μπορεί να μην είναι πλήρως σωστό. Κάνε ένα cross-check πληροφοριών στο internet από πολλά και κυρίως σοβαρά sites.
 • Διάβασε τις κριτικές άλλων digital nomads που έχουν επισκεφτεί το μέρος. Τι εντυπώσεις είχαν και πως αισθάνονταν στη χώρα αυτή. Πέρα από τις κριτικές μπορείς να βρεις και συμβουλές που δίνουν ώστε να τις κάνεις noted down!
 • Αν μπορείς κάποιον local ώστε να ρωτήσεις κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα για τη χώρα, go for it! Εγώ κάθε φορά που είναι να επισκεφτώ μια νέα χώρα πάντα συμβουλεύομαι ντόπιους που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τη χώρα τους! Αν αποκτήσετε και μια οικειότητα τότε θα έχεις και τη πρώτη σου γνωριμία στο νέο μέρος και μάλιστα έναν/μία local!!
 • Τέλος, μην εμπιστεύεσαι κανέναν 🙂 Θα γνωρίσεις πολύ κόσμο (αν φυσικά το θες), θα κάνεις νέες γνωριμίες και φιλίες αλλά αν αισθανθείς κάτι περίεργο τότε καλύτερα να απομακρυνθείς. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ προφανές αυτό που γράφω, αλλά πάρα πολύ τη “πατάνε” και πέφτουν θύματα κυρίως οικονομικών frauds.

Συμπεράσματα ✍🏻

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ζήσουν και να εργαστούν; Ναι! Ο τρόπος ζωής των ψηφιακών νομάδων κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με πολλούς ανθρώπους να αφήνουν τη δουλειά τους στο σπίτι προκειμένου να εργάζονται remotely από διάφορα μέρη του κόσμου 🌎 Αν πιστεύεις πως θα σου ταίριαζε αυτός ο τρόπος ζωής δεν έχεις παρά να κάνεις το πρώτο βήμα. Εγώ δεν ξανά γυρίζω πίσω στα κλασικά. Digital nomad life for the win!

READY TO FIND OUT MORE?

γίνε μέλος του μεγαλύτερου digital nomads community στην ελλάδα

Κάνε εγγραφή στην πιο nomadic λίστα για λαμβάνεις πρωτ@ όλα τα insights του remote working!

Digital Nomad Tips

Γίνε μέλος του μεγαλύτερου Digital Nomads Community της Ελλάδος!