συνταγή για κοτοπουλο κορμα - where on earth5

Ινδικό Κοτόπουλο Κόρμα: Πανεύκολη Συνταγή

Πάντα μου άρεσε η Ινδική κουζίνα, ιδιαίτερα τα πολλαπλά γευστικά επίπεδα που προσθέτουν τα μπαχαρικά στις Ινδικές συνταγές. Όταν όμως επισκέφθηκα την Ινδία, ερωτεύτηκα το Ινδικό φαγητό ❤️

Το πιάτο όμως που κέρδισε την καρδιά μου είναι το Κοτόπουλο Κόρμα (chicken korma). Το πάντρεμα της κρέμας καρύδας, με το κάρυ, τα κάσιους και το μοσχοκάρυδο δημιουργούν μια πραγματική γευστική έκρηξη!

🇮🇳 Η Ινδική κουζίνα

Ναι, η Ινδική κουζίνα είναι καυτερή. Κάτι περισσότερο από καυτερή μάλλον. Χρειάζεσαι μισό τόνο γάλα μετά από κάθε μπουκιά για να συνέλθεις. Κι ας τρως καυτερά, κι εγώ τρώω. Όσο ήμουν στην Ινδία νόμιζα ότι η στοματική μου κοιλότητα θα πάθει μόνιμη βλάβη από την καψάδα.

Τη 2-3η μέρα που ήμουν στην Ινδία και έκλαιγα πάνω από το πιάτο μου, αποφάσισα να πάω στην κουζίνα και να δω τι κάνουν και είναι τόσο καυτερά όλα. Ο μάγειρας, που δε μιλούσε Αγγλικά, χάρηκε πολύ που με είδε γιατί νόμιζε ότι είχα ξετρελαθεί με το φαγητό. Με πήρε λοιπόν από το χέρι και μου έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Δε φαντάζεσαι την έκπληξή μου όταν είδα ότι πρώτο πράμα που κάνει είναι να καίει τα μπαχαρικά στο λάδι πριν προσθέσει το οτιδήποτε. Εξού η ένταση του καψίματος αλλά και η νοστιμιά.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κι αρκετές συνταγές που δεν είναι καυτερές και είναι πεντανόστιμες! Η αγαπημένη μου από τις μη καυτερές συνταγές είναι το Ινδικό Κοτόπουλο Κόρμα.

🍛 Υλικά για το απόλυτο Κοτόπουλο Κόρμα

Όπως ήδη ξέρεις, τα υλικά είναι πολύ σημαντικά για το τελικό αποτέλεσμα της οποιαδήποτε συνταγής. Το μυστικό για το Ινδικό Κοτόπουλο Κόρμα είναι το αυθεντικό κάρυ, η σπιτική πάστα τζίντζερ-σκόρδο και τα καλής ποιότητας μπαχαρικά και κάσιους.

Πριν ξεκινήσεις τη μαγειρική, σιγουρέψου ότι τα μπαχαρικά σου δεν είναι πολύ παλιά. Αν πάλι πρέπει να τα ψωνίσεις, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να προτιμήσεις ένα μπαχαράδικο αντί του supermarket.

To στήθος κοτόπουλο μπορείς να ζητήσεις να στο κόψουν σε μικρές μπουκιές στο χασάπικο. Έτσι, γλιτώνεις χρόνο και ακόνισμα μαχαιριών!

συνταγή για κοτοπουλο κορμα - where on earth5

🍚 Συνοδευτικά για Ινδικές συνταγές

Τα περισσότερα πιάτα στην Ινδία σερβίρονται με ρύζι basmati. Βλέπεις οι Ινδοί είναι κιμπάρηδες στις σάλτσες τους, τόσο πολύ που κάποιοι τα περνούν για σούπα 😅  Τα φαγητά έρχοντα πάντα σε ξεχωριστά σκεύη και μπορείς να βάλεις κουταλιά-κουταλιά το Κοτόπουλο Κόρμα πάνω (και όχι δίπλα) στο ρύζι σου. Το ρύζι συνήθως είναι ένα απλό ρύζι στον ατμό ή καμιά φορά έχει κουρκουμά ή σαφράν.

Ένα άλλο δημοφιλές συνοδευτικό, είναι τα πιτάκια τους. Υπάρχουν διάφορα είδη για Ινδικά πιτάκια για τα οποία θα σου μιλήσω σε επόμενο post.

🌱 Εναλλακτικά Υλικά

Στην Ινδία τα περισσότερα πιάτα έχουν και τη vegetarian ή vegan εκδοχή τους, μιας και πολύς κόσμος δεν τρώει κρέας.

Σε αυτή την Ινδική συνταγή, μπορείς να αντικαταστήσεις το κοτόπουλο με λαχανικά. Εγώ χρησιμοποιώ πατάτες, καρότα και κουνουπίδι.

Αν πάλι υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κάσιους με 2 κσ πάστα καρύδας.

συνταγή για κοτοπουλο κορμα - where on earth5

🛑 Τι να μην κάνεις όταν μαγειρεύεις Ινδικό φαγητό

Όταν χρειάζεται αν πολτοποιήσεις ένα υλικό, χτύπησε το καλά μέχρι να γίνει πουρές. Αλλιώς θα έχει μικρά κομματάκια ξηρών καρπών που, πίστεψε με, θα σε εκνευρίσουν και θα κάνουν το πιάτο σου να φαίνεται λιγότερο όμορφο. Αν δεν έχεις υπομονή, είναι προτιμότερο να προσθέσεις τους ξηρούς καρπούς ολόκληρους ή ελαφρά σπασμένους.

Αν δεις ότι η σάλτσα σου βγαίνει πολύ πηχτή σαν πουρές, πρόσθεσε λίγο νερό με κουτάλι. Να είσαι σίγουρη ότι το χρειάζεται, γιατί η τέλεια Ινδική σάλτσα είναι παχύρευστη.

🤫 Tips & Tricks

Αν σου περισσέψει φαγητό, μπορείς να το αποθηκεύσεις σε τάπερ στο ψυγείο ως και 2 ημέρες. Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις γυάλινο τάπερ γιατί ο κουρκουμάς λεκιάζει απίστευτα και είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσει. Επίσης, σου προτείνω τάπερ γιατί οι μυρωδιές των μπαχαρικών είναι αρκετά έντονες και δε θέλεις να μυρίσει όλο το ψυγείο σου.

Για τις αναλογίες έχω χρησιμοποίησει τα 15ml για την κουταλιά της σούπας και τα 5ml για την κουταλιά του γλυκού. Αν δεν έχεις δοσομετρητή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουτάλια σου, αλλά σιγουρέψου ότι η κουταλιά που βάζεις είναι ίδια για κάθε μπαχαρικό. 

Καλή επιτυχία!

συνταγή για κοτοπουλο κορμα - where on earth

Ινδικό Κοτόπουλο Κόρμα

Το Ινδικό Κοτόπουλο Κόρμα (chicken korma) είναι γνωστό για τη βελουδένια κρέμα καρύδας και την ελαφριά γεύση κάρυ. Ένα ιδιαίτερα αγαπήμενο πιάτο για όσους αγαπούν την Ινδική και την έθνικ κουζίνα. Είναι πανεύκολη συνταγή, αφού χρειάζεστε μόνο ένα τηγάνι, και πολύ γρήγορη!
Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Course Κυρίως πιάτο
Cuisine Ινδική κουζίνα
Servings 6 μερίδες
Calories 308 kcal

Equipment

  • Τηγάνι βαθύ
  • Multi

Ingredients
  

  • 600 γρ στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 400 γρ κρέμα καρύδας ή γάλα καρύδας
  • 2 κρεμμύδια λευκά
  • ½ κούπα κάσιους λιωμένα στο multi
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 κσ πάστα τζίντζερ-σκόρδο σπιτική
  • 2 κγ Ινδικό κάρυ σπιτικό
  • κγ μοσχοκάρυδο
  • 1 κγ κουρκουμά
  • 1 κγ garam masala
  • 4 κσ λάδι καρύδας
  • φρέσκο κόλιανδρο για γαρνίρισμα

Instructions
 

  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι μας σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι καρύδας.
  • Μόλις το λάδι καρύδας ζεσταθεί, προσθέτουμε το 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ και σωτάρουμε 15' μέχρι να καστανίσει. Μόλις καστανίσει το κρεμμύδι, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει το λάδι.
  • Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι καρύδας και πρσθέτουμε τα μπαχαρικά να αρωματιστεί το λάδι. Μόλις βγάλουν τα αρώματά τους, προσθέτουμε το κοτόπουλο και σωτάρουμε μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές.
  • Όσο σωτάρουμε το κοτόπουλο, χτυπάμε στο multi τη 1 κσ πάστα τζίντζερ-σκόρδο με το 2ο κρεμμύδι μέχρι να γίνει πολτός. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο προσθέτουμε τον πολτό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα (ή το γάλα) καρύδας, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για 10' περίπου.
  • Πολτοποιούμε τα κάσιους στο multi και τα προσθέτουμε στο τηγάνι αφού κλείσουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε με το καπάκι κλειστό να ξεκουραστεί το φαγητό για 5-10'.
  • Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο.

Notes

Το Κοτόπουλο Κόρμα σερβίρεται με Ινδικό ρύζι ή πιτάκια νααν.
Keyword γαλα καρυδας, ινδικο, καρυ, κοτοπουλο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογείστε την συνταγή