Digital Nomad Skills: Τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις τη νομαδική ζωή

digital nomad skills | where on earth

Περιεχόμενα

Digital Nomad Skills: Τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις τη νομαδική ζωή

Κάθε digital nomad έχει διαφορετικό στυλ. Και κάθε digital nomad on the making χρειάζεται τα skills εκείνα που θα του είναι ιδανικά για να ξεκινήσει τη νομαδική ζωή. Σε κάποιους αρέσει να μένουν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, ενώ άλλοι ταξιδεύουν μόνο με τους φορητούς υπολογιστές και τα ακουστικά τους. Έτοιμοι για την περιπέτεια. Εγώ ήμουν πάντα οπαδός του να είμαι άνετα και να τρώω νόστιμο τοπικό φαγητό, ενώ παράλληλα βελτιώνω τις δεξιότητες μου στην πορεία. Μέσα από τα χρόνια που ταξίδευα, έμαθα ότι υπάρχουν ορισμένες δεξιότητες που χρειάζεσαι για να μπορείς πραγματικά να αποκαλείς τον εαυτό σου έναν προετοιμασμένο και δη οργανωμένο ψηφιακό νομά. Σου παραθέτω τα 6 πιο σημαντικά πράγματα που θα χρειαστείς για το ξεκίνημα σου!

Εργασία εξ αποστάσεως – Remote working 👩🏻💻

Η εξ αποστάσεως εργασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ταξιδεύεις, ειδικά αν εργάζεσαι στον κλάδο της τεχνολογίας και του marketing. Πλέον, όλα μπορούν βέβαια να γίνουν εξ αποστάσεως και το μάθαμε 100% στην πανδημία. Απλώς κάποιοι κλάδοι είναι από τη φύση τους πιο εύκολο να εκτελεσθούν online. Μπορείς να βρείς μια δουλειά που να σου επιτρέπει το remote working και να ζείς όπου θέλεις.

Η remote εργασία απαιτεί επίσης μεγάλη αυτοπειθαρχία, αλλά με τη σωστή νοοτροπία και τις κατάλληλες δεξιότητες, μπορεί να είναι μια καταπληκτική εμπειρία! Life-time experience!

Διάβασε περισσότερα: Digital nomad lifestyle, τι χρειάζομαι για να γίνω digital nomad

Time management και οργάνωση

Το κλειδί της επιτυχίας ως digital nomad είναι η καλή διαχείριση του χρόνου, το λεγόμενο time management και η οργάνωση. Όλα έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση ότι ο χρόνος σου δεν σπαταλιέται, ότι μπορείς να αξιοποιείσεις στο έπακρο την ημέρα σου και να εργάζεσαι αποτελεσματικά. Working effectively, not hard!

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σου:

  • Βάλε στόχους – Τι θέλεις να επιτύχεις; Πόσα θέλεις να κερδίζεις κάθε μήνα; Τι θέλεις από τη ζωή σου; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά, διότι βοηθούν στην παρακίνηση και στην καθοδήγηση του τρόπου με τον οποίο περνάμε τις μέρες μας. Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική. Οι στόχοι όμως θα σε κάνουν στρατηγικό/ή
  • Προγραμμάτισε το μέλλον – Τι πρέπει να κάνεις σήμερα; Αν πλησιάζει κάποια προθεσμία, βεβαιώσου ότι έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σου, ώστε να μην ξεφύγει τίποτα όταν όλα τα άλλα γίνονται επείγοντα ταυτόχρονα. Αυτό βοηθά επίσης να αποφύγεις να έχεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα που συχνά οδηγούν σε αναβλητικότητα.

Μην κάνεις πολλαπλές εργασίες – Ένα πράγμα κάθε φορά! Το multitasking μας δίνει μια ψεύτικη αίσθηση παραγωγικότητας, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει απλώς ότι σπαταλάμε περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να παρακολουθούμε τα πάντα από ό,τι αν είχαμε επικεντρωθεί σε μια εργασία κάθε φορά και την είχαμε τελειώσει

Οικονομική διαχείριση 💸

  • Προετοιμάσου για το απροσδόκητο. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί ενώ βρίσκεσαι στο δρόμο, για αυτό είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος/η για κάθε κατάσταση που μπορεί να προκύψει. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης ή ακόμη και την απλή κατοχή μιας πιστωτικής κάρτας που δεν έχει ετήσια χρέωση ή καθόλου χρέωση.
  • Αποθήκευσε για το μέλλον. Η αποταμίευση χρημάτων είναι απαραίτητη αν θέλεις να έχεις οικονομική ανεξαρτησία ως ψηφιακός νομάς. Είτε πρόκειται για αποταμίευση για το επόμενο ταξίδι σου είτε για επένδυση σε κάποιο asset. Βεβαιώσου ότι βάζεις κάποια από τα κέρδη σου στην άκρη κάθε μήνα, έτσι ώστε να μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση κάποιων επιλογών του τρόπου ζωής σου αργότερα στην πορεία. Θα με θυμηθείς 💡

ψηφιακός νομάς skills  | where on earth

Ταξιδιωτικός προγραμματισμός, κρατήσεις & budgeting ✈️

  • Σχεδιασμός και κράτηση ταξιδιών: Θα θέλεις να γίνεις καλός/ή στο να σχεδιάζεις τα δικά σου ταξιδιωτικά δρομολόγια. Όχι μόνο κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη, αλλά σου εξοικονομεί επίσης χρήματα σε πράγματα όπως αεροπορικά εισιτήρια ή εισιτήρια τρένων, επιτρέποντας σου να κάνεις κράτηση εκ των προτέρων. Εάν κάνεις κράτηση μέσω ενός online ταξιδιωτικού πρακτορείου (OTA), θυμήσου να αναζητάς αυτά που διαθέτουν ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης. Τα OTA συχνά έχουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις ακυρώσεις που δεν επιτρέπουν στους πελάτες καμία ευελιξία.
  • Προϋπολογισμός / Budgeting: Τα ταξίδια μπορεί να είναι ακριβά και υπάρχουν πολλά κρυφά έξοδα που δεν τα σκεφτόμαστε μέχρι να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως ταξί από το αεροδρόμιο, γεύματα έξω, αν κολλήσεις χωρίς εξοπλισμό κουζίνας, κλπ., οπότε βεβαιώσου ότι έχεις αρκετά χρήματα στην άκρη πριν φύγεις από το σπίτι! Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να έχουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό ειδικά για τα ταξίδια, ενώ άλλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες αντ’ αυτού. Και οι δύο τρόποι είναι μια χαρά, αρκεί να λειτουργούν θετικά για αυτούς!

Διάβασε περισσότερα: Ο Απόλυτος Οδηγός του Πουκέτ για digital nomads

Καλή σχέση με τους ανθρώπους – Networking 👥

  • Καλή σχέση με τους ανθρώπους – Το λεγόμενο empathy. Το να μπορείς να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους γύρω σου, σου δίνει αυτόματα μίλια βήματα μπροστά. Διάβασε ή δες βίντεο σχετικά με το empathy αλλά και το emotional intelligence. Once you have understood it, θα θες να είσαι αυτό που δίχνουν. Και είναι καλό!
  • Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες: Δε θα πω πολλά εδώ. Το καλύτερο είναι να ακολουθείς το μοντέλο Pareto. 80% άκουγε και 20% μίλα. Αλλά πρόσεξε. Όταν μιλάς το καλύτερο είναι να προσέχεις όχι τόσο τι λες, αλλά πως το λες. Πως εκφράζεις τις απόψεις. 
  • Καλές δεξιότητες δικτύωσης: Αν έχεις ακούσει το content=king, εγώ θα σου πω στη περίπτωση μας networking=king + queen. Είναι το skill το οποίο πρέπει να δουλέψεις είτε αν είσαι introverted είτε extroverted και νιώθεις πως μπορείς να επικοινωνείς εύκολα. To networking σου ανοίγει πόρτες, ξεκλειδώνει ευκαιρίες ακόμα και νέες φιλίες.

Να αγκαλιάσεις την αλλαγή ☑️

Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στον κόσμο, θα πρέπει να είσαι ανοιχτός/ή στις αλλαγές. Να είσαι “πολίτης του κόσμου” 🌎 Quiet obvious. Μπορεί να έχεις μια δουλειά που απαιτεί αυστηρά ωράρια και ρουτίνα, αλλά όταν ζεις σε μια διαφορετική χώρα ή πόλη κάθε δύο μήνες, αυτές οι συνήθειες δεν θα σου κάνουν καλό. Αν το να μην μπορείς να σηκωθείς την ίδια ώρα κάθε μέρα σε αγχώνει αφάνταστα, τότε το remote working environment μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Το να είσαι ευέλικτος/η δεν σημαίνει απλώς ότι προσαρμόζεις το πρόγραμμα σου. Σημαίνει ότι μπορείς να προσαρμόζεις και τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου. Όταν ξεκίνησα να ταξιδεύω με πλήρη απασχόληση, το μόνο που ήθελα ήταν μια δικαιολογία για να μην έχω άλλες ευθύνες ή υποχρεώσεις εκτός από τα προσωπικά μου ταξιδιωτικά σχέδια. Αλλά αφού ζω νομαδικά για πολλά χρόνια τώρα έμαθα ότι η ανάληψη νέων προκλήσεων μου προσφέρουν ποιοτικό “return of investment” και τις περισσότερες φορές και διασκέδαση!

Το σπουδαίο με το να γίνεσαι ψηφιακός νομάς είναι ότι σε αναγκάζει να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιείς με την πρώτη ματιά. Αν δεν είχες αυτού του είδους την ελευθερία στην καριέρα σου πριν αφήσεις για πάντα πίσω το σπίτι σου, τότε δεν θα υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για να αφήσεις τα πάντα πίσω, εκτός ίσως από το να σε αναγκάσουν οικονομικές συνθήκες όπως χρέος ή πτώχευση.

 Flexible μάθηση και self-education 📖

Εάν είσαι νέος στην αγορά εργασίας, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποιες δεξιότητες εκτιμώνται στον κλάδο σου και ποια είδη εργασίας θα σου επιτρέψουν να ευδοκιμήσεις. Ακόμα και αν εργάζεσαι για χρόνια στον τομέα σου, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που ο κλάδος θα αλλάξει ή θα καταστεί παρωχημένος. Και τότε τι θα κάνεις με όλη αυτή την εμπειρία; 

Στην τελική, κάθε εργασία είναι προσωρινή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το αν κάποιος επιλέγει την επαγγελματική του πορεία με βάση την ικανότητα του (ή την επιθυμία του) να προσαρμόζεται, θα καθορίσει πόσο επιτυχημένος είναι στο να αλλάζει κατεύθυνση όταν χρειάζεται.

Στον σημερινό κόσμο των συνεχών αλλαγών και της αβεβαιότητας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να προσαρμοζόμαστε γρήγορα. Να είμαστε adaptable, ώστε να μην μείνουμε πίσω από τους συνομηλίκους μας που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία / flexibility από ό,τι οι ίδιοι συνειδητοποιούν!

Διάβασε περισσότερα: 5 remote working εργαλεία

Εν κατακλείδι 🔚

Οι συμβουλές που μοιραστήκαμε παραπάνω θα σου δώσουν ένα καλό προβάδισμα αν σκέφτεσαι να κάνεις το βήμα και να γίνεις digital nomad. Αλλά ακόμη και αν δεν είσαι, ή αν απλά δεν έχεις αφήσει τις ανέσεις της δουλειάς 9-5, υπάρχει κάτι που μπορείς να κερδίσεις από αυτές 

τις προτάσεις. Αν μη τι άλλο, είναι μια ενθαρρυντική ιστορία για τους ονειροπόλους. Απόδειξη ότι μερικές φορές είναι πραγματικά δυνατό να ζήσεις τα όνειρα σου!!

READY TO FIND OUT MORE?

γίνε μέλος του μεγαλύτερου digital nomads community στην ελλάδα

Κάνε εγγραφή στην πιο nomadic λίστα για λαμβάνεις πρωτ@ όλα τα insights του remote working!

Digital Nomad Tips

Γίνε μέλος του μεγαλύτερου Digital Nomads Community της Ελλάδος!