Πόσο μου αρέσουν τα μπαχαρικά με τα εξωτικά αρώματά τους δε λέγεται. Ειδικά όταν είναι καβουρντισμένα και φρεσκοαλεσμένα με πιάνει μαγειρικός οίστρος!
Αγαπημένο μου μπαχαρικό είναι το γνωστό κάρυ. Για αυτό και σου ετοίμασα την πιο μυρωδάτη, εύκολη και αυθεντική συνταγή για σπιτικό κάρυ.
Μα, θα με ρωτήσεις, μπορώ να φτιάξω κάρυ στο σπίτι;
Βεβαίως και μπορείς! Το κάρυ δεν προέρχεται από κάποιο φυτό, είναι μείγμα μπαχαρικών και κάθε περιοχή ή ακόμα και οικογένεια έχει τη δική της συνταγή. Σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν οι αναλογίες, σε κάποιες άλλες αλλάζουν και τα υλικά.
Μετά το ταξίδι μου στην Ινδία, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην ξανά αγοράσω έτοιμο κάρυ. Η γεύση και το άρωμα του Ινδικού κάρυ είναι το κάτι άλλο. Αν δε το δοκιμάσεις, δε μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για έναν εξολοκλήρου διαφορετικό κόσμο μυρωδιών και εκρήξεων γεύσης.
Σα σωστή μαγείρισσα, όσο ήμουν στην Ινδία δοκίμαζα καθημερινά διαφορετικά πιάτα με κάρυ για να εντοπίσω τις διαφορές στα υλικά αλλά και στις δοσολογίες. Για τα πιάτα που με συνεπήραν, ορμούσα στην κουζίνα και με σπαστά Αγγλικά και τη γλώσσα του σώματος, ζητούσα τη συνταγή για το κάρυ που χρησιμοποιούν.
Γυρίζοντας πίσω, διάβασα πολύ, πειραματίστηκα άλλο τόσο και κατέληξα στη συνταγή κάρυ που κάθε φορά που το τρώω με μεταφέρει στο υπέροχο Ρατζαστάν.
Τα υλικά της αγαπημένης μου συνταγής για κάρυ είναι: ρύζι basmati, κάρδαμο, μάραθο, μαύρη μουστάρδα, κόλιανδρο, κύμινο, γαρύφαλλο και μαύρο πιπέρι. Πανεύκολα υλικά να τα προμηθευτείτε από ένα μπαχαράδικο.
Τα μπαχαρικά τα παίρνεις στην κανονική τους μορφή, πριν αλεστούν και γίνουν σκόνη για να συσκευαστούν. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κυριότερος είναι ότι πριν αλεστούν είναι πιο αρωματικά. Επίσης, εγώ τα παίρνω στην ποσότητα που τα χρειάζομαι κάθε φορά για να μη μου ξεμένουν και χάνουν τα αρώματά τους. Άσε που έτσι έχω πάντα μια δικαιολογία για να επισκεφτώ τα αγαπημένα μου μπαχαράδικα!
Οι αναλογίες που έχω γράψει παρακάτω βγάζουν ένα βαζάκι 350γρ περίπου. Είναι υπεραρκετό για να καταναλωθεί μέσα σε λίγους μήνες, ανάλογα πόσο συχνά θα φτιάχνεις συνταγές με κάρυ. Εμένα μου κρατάει περίπου 2-3 μήνες και προτιμώ να φτιάχνω λίγη ποσότητα ώστε να είναι πάντα φρέσκο.
Όπως σε όλες συνταγές, τεράστιο ρόλο για τέλειο αποτέλεσμα παίζει η ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούμε. Το supermarket διευκολύνει πολύ τα ψώνια μας, ειδικά με τους τρελούς ρυθμούς που ζούμε, αλλά το τίμημα είναι η χαμηλότερη ποιότητα.
Για αυτό, σου προτείνω ανεπιφύλακτα, να συνδυάσεις τον Σαββατιάτικο καφέ με βόλτα για ψώνια στα μπαχαράδικα.
Θα δεις ότι το καβούρντισμα δίνει μια πιο βαθειά και δυνατή γεύση στα πιάτα. Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σε ψάρια και θαλασσινά, τότε προτείνω να μην καβουρντίσεις τα μπαχαρικά και να τα αλέσεις όπως είναι.
Οι συνταγές που μπορείς να φτιάξεις με κάρυ είναι άπειρες! Από κοτόπουλο με κάρυ, μέχρι φακές με κάρυ, πραγματικά θα εκπλαγείς. Σύντομα θα αρχίσω να ανεβάζω διάφορες συνταγές που δοκίμασα στην Ινδία και έκτοτε τις φτιάχνω συχνά στο σπίτι.
Για τις αναλογίες έχω χρησιμοποίησει τα 15ml για την κουταλιά της σούπας και τα 5ml για την κουταλιά του γλυκού. Αν δεν έχεις δοσομετρητή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουτάλια σου, αλλά σιγουρέψου ότι η κουταλιά που βάζεις είναι ίδια για κάθε μπαχαρικό.
Καλή επιτυχία!
Αυθεντικό Κάρυ: Η Καλύτερη Συνταγή
Χρόνος Προετοιμασίας: 5' | Χρόνος Μαγειρέματος: 7'
Εκτυπώστε τη λίστα με τα υλικά και σιγουρευτείτε ότι δε ξεχάσατε να αγοράσετε κάποιο από αυτά!
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας (κσ) = 15ml
- 4 κσ κόλιανδρο σε σπόρους
- 3 κσ κύμινο σε σπόρους
- 2 κσ μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- 2 κσ ωμό ρύζι
- 1 κσ μαύρη μουστάρδα σε σπόρους
1 κουταλιά του γλυκού (κγ) = 5ml
- 3 κγ γαρύφαλλο καρφί
- 2 κγ πράσινο κάρδαμο σε σπόρους
- 1 κγ μάραθο σε σπόρους
Τι θα χρειαστείτε
Εκτέλεση
- 1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε το ρύζι μέχρι να πάρει χρώμα.
- 2. Μόλις το ρύζι καστανίσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και καβουρντίζουμε για 3-4' μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν κ να αρπάξουν λίγο. Ανακατεύομε συνέχεια να μην καούν.
- 3. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα μπαχαρικά να κρυώσουν.
- 4. Μόλις κρυώσουν καλά, τα χτυπάμε όλα μαζί στο blender μέχρι να γίνουν χοντροκομμένη σκόνη.
- 5. Το μεταφέρουμε στο γουδί και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία πούδρα.
- 6. Αποθηκεύουμε σε βάζο που κλείνει αεροσταγώς και το διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας.