7 σταθμοί του μετρό στη Μόσχα που πρέπει να δεις

Περιεχόμενα

Μόσχα · 55.7558° N, 37.6173° E

Το μετρό της Μόσχας πρωτοάνοιξε το 1935 έχοντας 13 σταθμούς και ήταν το πρώτο υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα στη Σοβιετική Ένωση. Μέχρι σήμερα, το 2017, οι σταθμοί είναι 206 και το μήκος της διαδρομής φτάνει τα 339.1 χιλιόμετρα, κάτι που το κάνει το πέμπτο μεγαλύτερο σε μήκος μετρό στον κόσμο! Το βαθύτερο υπόγειο σημείο του είναι στα 84 μέτρα και βρίσκεται στον σταθμό Park Pobedy, ο οποίος είναι και ο βαθύτερος σταθμός παγκοσμίως.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που αποφασίσαμε να προκαλέσουμε τους εαυτούς μας να ανακαλύψουμε και να βιντεοσκοπήσουμε 7 σταθμούς σε 1.5 ώρα. Η δοκιμασία ήταν σκληρή καθώς δε μπορούσαμε να βρούμε έντυπο χάρτη του μετρό και το δίκτυο της Μόσχας είναι τεράστιο!

Έτσι, καταγράψαμε τους τοπ σταθμούς που θέλαμε να επισκεφτούμε και οργανώσαμε τη διαδρομή ώστε να μη χάσουμε χρόνο στην αλλαγή γραμμών. Αγοράσαμε, λοιπόν, το εισιτήριο διάρκειας 1.5 ώρας το οποίο κοστίζει 65 ρούβλια και ξεκινήσαμε.

Η στάση μετρό που επιβιβαστήκαμε είναι ο Novokuznetskaya, και ακολουθήσαμε την Πράσινη γραμμή (2) με κατεύθυνση το Rechnoi Vokzal.

1. Σταθμός Novokuznetskaya · Новокузнецкая

Ο σταθμός άνοιξε στις 30 Νοεμβρίου 1943 και τιμά τους Σοβιετικούς πολεμιστές. Οι αρχιτέκτονες του σταθμού λέγονται Ταρανόβ και Μπουκόβα.

Στη διακόσμηση υπάρχουν επτά οκτάγωνα ψηφιδωτά ταβάνια όπου στη βάση τους βρίσκονται γλυπτά των πολεμιστών του Κόκκινου Στρατού. Επίσης, οι λευκές και ροζ μαρμάρινες κολόνες είναι διακοσμημένες με πορτραίτα Ρώσων ηρώων. Τα μαρμάρινα παγκάκια που θα δεις στην πλατφόρμα άνηκαν αρχικά στον Καθεδρικό ναό τους Σωτήρος.

Από το σταθμό Nonokuznetskaya συνεχίσαμε στην Πράσινη γραμμή (2) με προορισμό τον σταθμό Mayakovskaya. Είναι τέσσερις σταθμούς μακριά και χρειάζεσαι περίπου 10 λεπτά.

Novokuznetskaya metro station | where on earth

2. Σταθμός Mayakovskaya · Маяковская

Ο σταθμός άνοιξε στις 11 Σεπτεμβρίου 1938 και η Art Deco αρχιτεκτονική του βασίζεται στο Σοβιετικό μέλλον, όπως αυτό απεικονίζεται απο τον ποιητή Vladimir Mayakovsky. Ο αρχιτέκτονας του σταθμού λέγεται Alexey Dushkin.

Είναι ένας από τους πιο όμορφους και διάσημους σταθμούς στον κόσμο! Λόγω του βάθους της τοποθεσίας του (33 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της γης), στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο αεροεπιδρομών. Στην επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, στις 7 Νοέμβρη 1941, ο Τζόζεφ Στάλιν έκανε τη μαζική συνελεύση στην κεντρική αίθουσα του σταθμού. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Δέυτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Στάλιν διέμενε στον σταθμό.

Έπειτα, πήγαμε στον σταθμό Belorusskaya, ο οποίος είναι μια στάση μετά, για να αλλάξουμε γραμμή και να ακολουθήσουμε την Καφέ γραμμή (5). Μια στάση μετά κατεβήκαμε στον σταθμό Novoslobodskaya.

Mayakovskaya metro station | where on earth

3. Σταθμός Novoslobodskaya · Новослободская

Ο σταθμός άνοιξε στις 30 Γενάρη 1952. Ο αρχιτέκτονας λέγεται Alexey Dushkin.

Για την διακόσμηση του σταθμού, χρησιμοποίησε υαλογραφήματα και τα πρώτα σχέδια απεικονίζουν τον καιρό πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι διάσημος για τα 32 υαλογραφήματά του, τα οποία είναι έργα Λετονών καλλιτεχνών. Στο τέλος της πλατφόρμας υπάρχει ένα ψηφιδωτό στο οποίο αναγράφεται η φράση “Είρηνη σε όλο τον κόσμο”.

Συνεχίζοντας στην Καφέ γραμμή (5), κατεβήκαμε στον αμέσως επόμενο σταθμό, Prospekt Mira.

Novosloboskaya metro station | where on earth

4. Σταθμός Prospekt Mira · Проспект Мира

Ο σταθμός άνοιξε στις 30 Γενάρη 1952. Το θέμα του σταθμού είναι εμπνευσμένο από τον Βοτανκό Κήπο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Οι αρχιτέκτονες λέγονται Vladimir Gelfreykh και Mikhail Minkus.

Οι κολόνες είναι διακοσμημένες με λουλουδένια στοιχεία. Στο κέντρο υπάρχει ένα μενταγιόν στο οποίο αναδεικνύονται οι διάφορες πτυχές της γεωργικής εξέλιξης στη Σοβιετική Ένωση. Για τον φωτισμό του χώρου, έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι πολυέλαιοι.

Ακόμα στην Καφέ γραμμή (5), κατεβήκαμε στην επόμενη στάση, σταθμός Komsomolskaya.

Prospekt Mira metro station | where on earth

5. Σταθμός Komsomolskaya · Комсомольская

Ο σταθμός άνοιξε στις 30 Γενάρη 1952. Αναπαριστά τον ιστορικό λόγο της Ρωσικής μάχης για ανεξαρτησία και ελευθερία. Στον λόγο αυτό, ο Στάλιν μίλησε για προηγούμενους στρατιωτικούς ηγέτες, οι οποίοι διαφαίνονται στα ψηφιδωτά του σταθμού. Ο αρχιτέκτονας λέγεται Shchusev.

Συνεχίζοντας στην Καφέ γραμμή (5) για επτά ακόμα στάσεις φτάσαμε στον σταθμό Kievskaya.

metro stations

6. Σταθμός Kievskaya · Киевская

Ο σταθμός άνοιξε στις 14 Μαρτίου 1954. Το σχέδιο του σταθμού προήλθε από ένα διαγωνισμό που έγινε στην Ουκρανία. Η ομάδα των Katonin, Skugarev και Golubev κέρδισε τον διαγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα του σταθμού επευφημεί την Ρωσο-Ουκρανική ένωση. Στο τέλος της πλατφόρμας βρίσκεται το προτραίτο του Vladimir Lenin.

Αφήνοντας την Καφέ γραμμή (5), ακολουθήσαμε την Μπλε γραμμή (3) για την επόμενη στάση μας, τον σταθμό Elektrozadovskaya. Βρίσκεται 6 στάσεις μετά, περίπου 9 λεπτά.

metro stations

7. Σταθμός Elektrozavodskaya · Электрозаводская

Ο σταθμός άνοιξε στις 15 Μαΐου 1944 κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και είναι ένα από τα πιο θαυμάσια και εικονικά σύμβολα του δικτύου. Το όνομα των αρχιτεκτόνων είναι Vladimir Shchuko και Vladimir Gelfreich.

Το θέμα του σταθμού επηρεάστηκε απο το εργοστάσιο ηλεκτρικών λαμπτήρων. Η οροφή του σταθμού καλύπτεπται απο έξι σειρές κυκλικών λαμπτήρων πυρακτώσεως, που στο σύνολο τους είναι 318.

Οι πρωτοπόροι στην ηλεκτρικη ενέργεια και μηχανική εμφανίζονται σης γωνίες της κεντρικής αίθουσας του σταθμού.

 

Όταν επισκεφτείς την κοσμοπολίτικης πρωτεύουσα της Ρωσίας, μην παραλείψεις αυτή τη βόλτα. Επίσης, θα βρεις πολλά πρακτορεία που προσφέρουν ξενάγηση στους σταθμούς, αλλά αν έχεις εξερευνητικό πνεύμα σου προτείνω να δοκιμάσεις μόνος σου!

metro stations

Αυτό λοιπόν ήταν το φανταστικό ταξίδι μας στην Ιστορία αλλά και στο διάσημο μετρό της Μόσχας.

Όταν επισκεφτείς την κοσμοπολίτικης πρωτεύουσα της Ρωσίας, μην παραλείψεις αυτή τη βόλτα. Επίσης, θα βρεις πολλά πρακτορεία που προσφέρουν ξενάγηση στους σταθμούς, αλλά αν έχεις εξερευνητικό πνεύμα σου προτείνω να δοκιμάσεις μόνος σου!

READY TO FIND OUT MORE?

γίνε μέλος του μεγαλύτερου digital nomads community στην ελλάδα

Κάνε εγγραφή στην πιο nomadic λίστα για λαμβάνεις πρωτ@ όλους τους νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς!

Ταξιδιωτικοί Προορισμοί

Γίνε μέλος του μεγαλύτερου Digital Nomads Community της Ελλάδος!