16+1 tips για απομακρυσμένη εργασία με work-life balance
Εάν είσαι νέος/α στο κομμάτι της απομακρυσμένης εργασίας, είτε λόγω του κορονοϊού είτε επειδή έχεις καταφέρει να βρεις μια remote εργασία, μπορεί να έχεις διαπιστώσει ότι πρέπει να αλλάξεις κατά κάποιο τρόπο τις συνήθειες και τη ρουτίνα σου για να εργαστείς από οπουδήποτε με επιτυχία και κυρίως με work-life balance ώστε να μην πάθεις το ευρέως γνωστό θέμα (πάλι καλά) του burn out. Όσο μαθαίνουμε για αυτό τόσο προφυλασόμαστε.
Έχω δουλέψει τα τελευταία χρόνια remotely και τα περισσότερα από αυτά πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία. Αρκετοί από τους γνωστούς μου έχουν κάνει πολλές επιτυχίες από τα γραφεία των σπιτιών τους και από διάφορες κόσμο σε κάθε γωνία της γης. Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις μέσα από αυτόν τον διαφορετικό τρόπο ζωής και του είδους της εργασίας που κάνουμε. Δε θα το άλλαζα όμως με τίποτα άλλο και δε το μετανιώνω στιγμή που ζω ως digital nomad.
Όλοι όσοι εργάζονται remotely πρέπει να πλανάρουν πότε θα εργαστούν, πού θα εργαστούν και πώς θα δημιουργήσουν όρια για work-life balance.
Οπότε, κράτα σημειώσεις από τα tips που γράφω παρακάτω ✍🏻
Διάβασε περισσότερα: Απομακρυσμένη Εργασία: Προσφέρει τελικά καλύτερο work-life balance;
1.Διατήρησε ένα πρόγραμμα
Βάλε πρόγραμμα και τήρησε το. Ναι το ξέρω πόσο δύσκολο είναι ειδικά στις μέρες μας που μας διακατέχουν πολλά και ποικίλα distractions. Η ύπαρξη ενός προγράμματος / calendar για το πότε πρέπει να εργάζεσαι και πότε να κάνεις διάλειμμα βοηθά πολλούς digital nomads ή work from home εργαζομένους να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.
Ένα από τα καλύτερα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας είναι η ευελιξία, όταν το επιτρέπει η εργασία σας. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί αρνητικό αν δεν είσαι πειθαρχημένος ώστε να βγάζεις και τη δουλειά σου at the same time. Μερικές φορές χρειάζεται να παρατείνεις την ημέρα σου ή να ξεκινήσετε νωρίς για να προσαρμόσεις το ωράριο σου με κάποιου άλλου. Φρόντισε να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα το οποίο θα σε εξυπηρετεί στις ώρες που είσαι εσύ πιο παραγωγικός/ή.
Ευτυχώς υπάρχουν πολύ καλές εφαρμογές αυτόματης παρακολούθησης χρόνου, όπως με τη τεχνική pomodoro, η οποία σου επιτρέπει να βάζεις για 25 λεπτά χρονόμετρο ώστε μόνο να δουλεύεις σε αυτό το χρόνο και 5 λεπτά για να κάνεις διάλειμμα. Εάν ακολουθήσεις αυτή τη τεχνική σου εγγυώμαι rise of your productivity! Αρκεί, να επιλέξεις να δουλεύεις στις ώρες που εσύ είσαι στο καλύτερο mentality για δουλειά!
2. Δημιούργησε πρωινή ρουτίνα
Μiα ρουτίνα μπορεί να είναι πιο ισχυρή από οποιοδήποτε productivity tool ή χρονόμεντρο για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου σωστά. Μπορεί να θες να φτιάχνεις το φλιτζάνι με το καφέ σου προτού πιάσεις την to-do list σου. Μπορεί να είναι η επιστροφή στο σπίτι μετά από ένα τρέξιμο ή το μετά από meditation και yoga. Αναζήτησε μια υπάρχουσα συνήθεια που έχεις, όπως το βγάζεις για βόλτα τα κατοικίδια σου ή τα προηγούμενα που έγραψα για να τα εξελίξεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διατηρήσεις και νέες συνήθειες για να ξεκινάς την εργάσιμη ημέρα σου.
Μπορεί να λέω πρωινή ρουτίνα αλλά δεν ακολουθούν όλοι όσοι εργάζονται από το σπίτι ένα πρόγραμμα 9 έως 5, ή τέλος πάντων κάτι πιο παραδοσιακό και συνηθισμένο. Η δική σου μπορεί να είναι μια “επαναστατική” ρουτίνα που θα βολεύει μόνο εσένα! Δηλαδή να ξεχνάς δουλειά στις 10 το βράδυ. Γιατί; Επειδή τότε μπορεί το μυαλό σου να είναι πιο παραγωγικό. Δοκίμασε το απλώς έχε κατά νου ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τη κοινωνική σου ζωή…Just saying.
3. Θέσε βασικούς κανόνες με τους ανθρώπους στο χώρο σου
Για παράδειγμα, αν έχεις παιδιά που επιστρέφουν από το σχολείο ενώ εργάζεσαι, χρειάζονται σαφείς κανόνες σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Εάν μοιράζεσαι έναν χώρο με έναν άλλο ενήλικα που εργάζεται και αυτός/ή από το σπίτι, ίσως χρειαστεί να διαπραγματευτείτε τις ώρες ησυχίας και τις ώρες των meetings και οποιονδήποτε κοινόχρηστο εξοπλισμό, όπως γραφεία και καρέκλες & laptops.
Το βέλτιστο είναι ναι επιλέξετε να μοιράσετε την οικιακή εργασία, μεταξύ σας για να υπάρχει μια τάξη στο χώρο τον οποίο μένετε. Αν απλώς τα αναλάβετε όλα από δική σας επιλογή επειδή είστε σπίτι, μπορεί να νιώσετε ότι σας εκμεταλλεύονται και η παραγωγικότητα σας μπορεί να πέσει κατακόρυφα.
4. Προγραμματίστε Διαλείμματα
Εάν εργάζεσαι για έναν οργανισμό ή για μια εταιρεία, γνωρίζεις την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τις ώρες διαλειμμάτων. Οπότε ακόμα και από την απομακρυσμένη εργασία θα πρέπει να το τηρείς.
Εάν είσαι αυτοαπασχολούμενος, δώσε στον εαυτό σου επαρκή χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να απομακρυνθείς από την οθόνη του υπολογιστή και του τηλεφώνου σου. Μια μεσημεριανή ώρα και δύο διαλείμματα των 15 λεπτών φαίνεται να είναι το πιο παραγωγικό στυλ που μπορείς να ακολουθήσεις. Το ίδιο κάνω και εγώ.
Για εργασία με υπολογιστή και άλλες καθιστικές εργασίες γενικότερα, είναι σημαντικό να σηκώνεσαι και να κινείσαι για να κυκλοφορεί το αίμα σου κάθε τόσο, τουλάχιστον μία φορά την ώρα. Βοηθά επίσης να απομακρύνεις τα μάτια σου από την οθόνη τακτικά, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα τους ενός λεπτού.
5. Βγες από το σπίτι σου
Στο βαθμό που πιστεύεις εσύ ότι είναι επιτρεπτό βγες από το σπίτι και μετακινήσου για να βοηθήσεις το σώμα και το πνεύμα σου. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι για το νους υγιείς εν σώματι υγιεί. Το σώμα σου χρειάζεται κίνηση και κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, ο καθαρός αέρας και το φυσικό φως θα σου κάνουν μόνο καλό.
Διάβασε περισσότερα: Τι είναι οι Coworking Χώροι και για ποια είναι κατάλληλοι
Εάν σου το επιτρέπουν οι προσωπικές σου συνθήκες, μπορείς επίσης να πας σε καφετέριες, βιβλιοθήκες και coworking χώρους για να ξεφύγεις από τη μονοτονία του να είσαι συνεχώς μέσα στο σπίτι.
Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους για να ξεφύγεις από τον χώρο εργασίας σας. Απλά κάνε μια βόλτα. Κάνε μια δουλειά στο σπίτι ή στον κήπο. Κάνε κάτι για τα χόμπι σου.
6. Διατήρησε έναν ειδικό χώρο γραφείου
Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι remote υπάλληλοι δεν θα είχαν μόνο ένα ειδικό γραφείο, αλλά και δύο υπολογιστές, ένα ολοκληρωμένο set up υψηλών διαγραφών. Το να έχεις φυσικά έναν ξεχωριστό υπολογιστή από αυτόν που έχεις για προσωπική χρήση είναι πιο ασφαλές και για τον εργοδότη και σου επιτρέπει να κάνεις όλες τις δραστηριότητές σου στο NSFW ιδιωτικά.
Αλλά δεν έχουν όλοι ένα ελεύθερο δωμάτιο για να χρησιμοποιήσουν ως γραφείο στο σπίτι τους και η διατήρηση δύο υπολογιστών δεν είναι πάντα ρεαλιστική. Αντίθετα, μπορείς να έχεις έναν χώρο γραφείου ή τραπεζιού και μερικά εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εργασία.
Για παράδειγμα, όταν το laptop είναι συνδεδεμένο με την οθόνη και το εξωτερικό πληκτρολόγιο, είναι ώρα εργασίας. Όταν είναι στην αγκαλιά σου, είναι προσωπικός χρόνος. Μπορεί να θέλεις να έχεις ένα ξεχωριστό λογαριασμό χρήστη για την εργασία. Αυτό είναι και το καλύτερο! Η διαφοροποίηση έστω και μικρών σημείων μεταξύ του χρόνου εργασίας και του προσωπικού χρόνου βοηθά πολύ το υποσυνείδητο σας και δη τις συνήθειες σου ώστε να μπαλανσάρεις τη ζωή σου!
Μπορείς να βρεις πάρα πολλά άρθρα σχετικά με το πως να βελτιώσεις και να φτιάξεις το χώρο εργασίας σου!
7. Να Συναναστρέφεσαι με συναδέλφους
Η μοναξιά, η αποσύνδεση και η απομόνωση είναι κοινά προβλήματα στην απομακρυσμένη εργασία ζωή. Οι εταιρείες με κουλτούρα απομακρυσμένης εργασίας συνήθως προσφέρουν τρόπους κοινωνικοποίησης. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν κανάλια σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ομάδας, όπως το Slack, για να μιλάνε για κοινά ενδιαφέροντα ή να οργανώνουν συναντήσεις για τους εργαζόμενους στην ίδια περιοχή.
Διάβασε περισσότερα: Κοινότητα Digital Nomads: Πώς να επιλέξεις τον επόμενο προορισμό
Μάθε πόσο engagement χρειάζεσαι για να αισθανθείς συνδεδεμένος/η και included. Ακόμα κι αν είσαι πολύ εσωστρεφής και δεν σου αρέσουν οι κοινωνικές συναναστροφές, δοκίμασε μερικές διαδραστικές εμπειρίες, ώστε να εξοικειωθείς αν ποτέ αποφασίσεις ότι τις θέλεις.
Όσο οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι εξαιρετικοί χώροι κοινωνικοποίησης, τείνουν επίσης να δημιουργούν περισπασμούς. Οπότε πρέπει να τις χρησιμοποιείς όταν είναι αναγκαίο.
8. Πάρε άδειες
Όταν δεν είσαι καλά, πάρε κάποια άδεια ή τα λεγόμενα sick days. Εάν οι ημέρες ασθενείας αποτελούν μέρος του πακέτου αποζημίωσης σου, πάρε το ρεπό που χρειάζεσαι και σου αναλογεί. Το να μην το παίρνεις είναι σαν να πετάς λεφτά! Σκέψου το και έτσι και ίσως αναθεωρήσεις.
Εάν είσαι αυτοαπασχολούμενος και δεν πληρώνεσαι για την ασθένεια, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποκτήσεις δύναμη μέσω αυτών και να συνεχίσεις να εργάζεσαι. Να θυμάσαι ότι για τη μακροπρόθεσμη ευεξία και την παραγωγικότητα σου, είναι καλύτερο να ξεκουράζεσαι και να βελτιώνεσαι, ώστε να μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου στο 100%.
9. Αναζήτησε ευκαιρίες κατάρτισης και μάθησης
Η εταιρεία σου μπορεί να ξεχάσει να σε προσθέσει στα online εκπαιδευτικά της μαθήματα ή μπορεί και μην έχει σχεδιάσει καθόλου ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά. Μπορεί να χάσεις την ευκαιρία να μάθεις κάτι χρήσιμο. Όμως τι γίνεται αν δουλεύεις από το σπίτι και μπορείς εσύ να κοντρολάρεις και για αυτό;
Μπορείς να ζητήσεις online ή face-to-face μαθήματα, εκπαίδευση και καθοδήγηση, εάν το χρειάζεσαι. Στο χρόνο που είναι βολικό για εσένα. Υπάρχουν επίσης πολλοί διαδικτυακοί ιστότοποι εκμάθησης που διδάσκουν επιχειρηματικές δεξιότητες, προγραμματισμό, δεξιότητες λογισμικού και άλλα μαθήματα. Όπως για παράδειγμα το Coursera & το Udemy. Οι απομακρυσμένες εταιρείες έχουν συχνά έναν προϋπολογισμό για μάθηση και εκπαίδευση δεξιοτήτων. Εάν η εταιρεία σου δεν το κάνει, ρώτησε αν μπορεί να το προσθέσει και να μάθεις κάποια πράγματα δωρεάν.
10. Να είσαι θετικός/ή
Η ανάγνωση του τόνου σε γραπτά μηνύματα είναι πραγματικά δύσκολη σε πλήρως remote καταστάσεις. Όσο λιγότερο χρόνο έχεις για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και συναδέλφους τόσο περισσότερο ένα σκόπιμα συνοπτικό μήνυμα μπορεί να φανεί λακωνικό και εύθυμο.
Σε καταστάσεις remote εργασίας, όλοι πρέπει να είναι θετικοί, σε σημείο που μπορεί να νιώσεις ότι είσαι υπερβολικά θετικός/ή, ακόμη και τρελό. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να ακούγεσαι σαν “τράνταγμα”. Είναι ατυχές, αλλά αληθινό. Αγκάλιασε λοιπόν το θαυμαστικό! Βρες το αγαπημένο σου emoji. Θα τα χρειαστείς 💁🏻♀️
11. Μην είσαι πολύ σκληρός/ή με τον εαυτό σου ή τους άλλους
Οι επιτυχημένοι remote εργαζόμενοι έχουν τη φήμη ότι είναι εξαιρετικά πειθαρχημένοι. Άλλωστε, χρειάζεται σοβαρή εστίαση για να κάνεις οποιαδήποτε εργασία full-time από έναν χώρο εκτός γραφείου εταιρείας.
Ο καθένας αφήνει την προσοχή του να χαθεί μερικές φορές. Αν βρεθείς να εργάζεσαι ένα λεπτό και να κάνεις έρευνα αγοράς το επόμενο, μην πεις στον εαυτό σου πόσο άχρηστος/η είσαι εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα, να αναρωτιέσαι εάν οι άνθρωποι σε ένα περιβάλλον γραφείου κάνουν το ίδιο πράγμα. Εάν η απάντηση είναι ναι, χαλάρωσε λίγο και μετά επέστρεψε στη δουλειά. Πάνω από όλα, θυμήσου, πρέπει να εξισορροπείς την παραγωγικότητα με το self-care. Διαφορετικά, κινδυνεύεις από το burn out.
12. Εκμεταλλεύσου τα προνόμια σου
Για χρόνια, μαγειρεύω καθημερινά και υγιεινά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας. Γιατί; Γιατί ήμουν σπίτι και μπορούσα. Μου αρέσει να μαγειρεύω και να εκτελώ νέες συνταγές, αλλά πρέπει να είσαι σπίτι για να το τσεκάρεις και να είσαι confident ότι θα βγει καλό και όχι κάτι πρόχειρο λόγω βιασύνης. Δεν χρειάζεται πολύς πρακτικός χρόνος, αλλά πρέπει να είσαι εκεί. Όταν δούλευα σε ένα γραφείο full-time πάλευα να βρω μισή μέρα όταν ήμουν σπίτι για να μαγειρέψω. Δηλαδή, μόνο το Σαββατοκύριακο στο οποίο ήμουν πολύ κουρασμένη από όλη την εβδομάδα. Αυτή η λούπα.
Η απομακρυσμένη εργασία συνοδεύεται από μοναδικά προνόμια. Εκμεταλλεύσου τα. Το αξίζεις!
Διάβασε περισσότερα: 5 Καλές πρακτικές για Digital Nomads
13. Over Communication
Η remote εργασία απαιτεί την επικοινωνία όλων. Νόμος, τελεία και παύλα.
Να λες συχνά σε όλους όσους χρειάζεται να γνωρίζουν για το πρόγραμμα και τη διαθεσιμότητα σου. Μην νομίζεις ότι θα θυμούνται. Όταν τελειώσεις ένα task ή μια σημαντική εργασία, πες το. Η υπερβολική επικοινωνία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να γράφεις ένα δοκίμιο πέντε παραγράφων για να εξηγήσεις κάθε σου κίνηση, αλλά σημαίνει να επαναλάβεις τον εαυτό σου. Κάνε αστεία για το πώς πρέπει να έχεις ήδη αναφέρει τις επερχόμενες διακοπές σου έξι φορές και μετά να το αναφέρεις ξανά.
Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως και ήσυχου κεφαλιού!
14. Χρησιμοποίησε ένα VPN
Χρησιμοποίησε ένα VPN κάθε φορά που είσαι online σε ένα δίκτυο που δεν ελέγχεις. Αυτό περιλαμβάνει Wi-Fi σε coworking spaces, καφετέριες, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία και ούτω καθεξής. Οι εταιρείες έχουν συχνά τα δικά τους VPN που χρειάζονται οι υπάλληλοι εκτός τοποθεσίας για πρόσβαση σε συγκεκριμένους διακομιστές ή ιστότοπους που αποθηκεύουν πληροφορίες που προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα VPN στο σπίτι. Είναι καλή ιδέα να αφήνεις το VPN σου συνδεδεμένο όσο πιο συχνά γίνεται, γιατί είναι πάντα πιο ασφαλές να το έχετε ενεργοποιημένο παρά να μην είναι!
15. Να έχεις έναν ξεχωριστό αριθμό τηλεφώνου
Πάρε έναν αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιείς μόνο για κλήσεις με συναδέλφους και πελάτες. Δεν χρειάζεται να είναι σταθερό ή δεύτερο κινητό τηλέφωνο ή να απαιτεί κάρτα SIM. Μπορεί να είναι μια υπηρεσία VoIP, όπως το Google Voice ή το Skype.
Παρόμοια με ορισμένες από τις άλλες συμβουλές, η ύπαρξη ξεχωριστού αριθμού τηλεφώνου σε βοηθά να διαχειριστείς το work-life balance!
16. Μη διστάσεις να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι
Ειναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσεις ένα expectation από νωρίς ότι θα ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι για να κάνετε τη δουλειά σου άνετα. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν τη σωστή οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, καρέκλα, γραφείο, εκτυπωτή, λογισμικό κ.λπ. Οι εταιρείες που είναι έμπειρες με απομακρυσμένους υπαλλήλους έχουν συχνά έναν προϋπολογισμό για εξοπλισμό γραφείου στο σπίτι.
Ρώτα τι είναι και πόσο συχνά ανανεώνεται. Ορισμένοι remote working εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους να φέρουν έναν σύμβουλο για να βεβαιωθούν ότι οι χώροι εργασίας τους έχουν ρυθμιστεί ώστε να είναι εργονομικοί 🤯 Φαντάσου το αυτό από ελληνικές εταιρείες.
17. Τελείωσε τη μέρα σου με ρουτίνα
Ακριβώς όπως πρέπει να ξεκινάει η μέρα σου με μια ρουτίνα, δημιούργησε μια συνήθεια που σηματοδοτεί το κλείσιμο της as well. Μπορεί να είναι να είσαι offline από τα social media και δη από όλα τα communication channels της εταιρείας. Μια βραδινή βόλτα ή ένα μάθημα γιόγκα στο σπίτι είναι το καλύτερο κλείσιμο της ημέρας για εμένα. Κάτι τόσο απλό όπως το κλείσιμο του υπολογιστή σας και η ενεργοποίηση ενός αγαπημένου podcast θα κάνει. Ό,τι κι αν επιλέξεις, κάνε το με συνέπεια για να δεις θετικά αποτελέσματα!
Συμπερασματικά 📝
Πάνω απ’ όλα, υπολόγισε τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Πολλά άρθρα θα σου πουν τι να κάνεις αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ούτε χρειάζεται να ακολουθήσουμε 17 tips για την απομακρυσμένη μας εργασία, αλλά μόνο τα 7 για να έχουμε το τέλειο work-life balance. Αρκεί, να είμαστε συνεπείς, πειθαρχημένοι και έτοιμοι για μεγάλες επιτυχίες προσωπικές και επαγγελματικές!